AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Het akkoord in de Verenigde Staten over de voortzetting van belastingvoordelen voor de rijkste Amerikanen en hogere grondstofprijzen gaven de handel een forse impuls.

In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 3,87 punten hoger op 346,21 punten, een winst van 1,1 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 1,3 procent (7,70 punten) omhoog tot 619,76 punten.

In Londen, Frankfurt en Parijs wonnen de hoofdgraadmeters 0,7 tot 1,6 procent.

Belasting

Vanaf het begin van de dag werd positief gereageerd op het belastingcompromis in de VS. In ruil voor de voortzetting van belastingvoordelen die door president George W. Bush werden ingevoerd, behouden twee miljoen langdurig werklozen voorlopig hun werkloosheidsuitkering.

Gehoopt wordt dat de extra consumptie die hierdoor ontstaat de Amerikaanse economie een flinke duw in de rug kan geven.

Goud

In de middaghandel zaten de prijzen van grondstoffen in de lift. De goudprijs steeg tot een nieuw recordniveau van meer dan 1430 dollar per troy ounce (31,1 gram) en de prijs van olie liep op tot meer dan 90 dollar per vat, voordat beleggers hun winsten verzilverden en de prijzen weer enigszins drukten.

De grondstofprijzen werden onder meer gestuwd door een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro. De waarde van de euro steeg dinsdag tot 1,3335 dollar, tegen 1,3265 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

In Amsterdam resulteerde de spurt in de grondstofprijzen tot een winst van 1,3 procent voor staalconcern ArcelorMittal. Olieconcern Shell steeg 1,2 procent.

Unilever

Unilever ging aan kop in de AEX met een winst van bijna 4 procent na een adviesverhoging van Morgan Stanley. ''Een overdreven koersreactie'', aldus fondsbeheerder Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ''Het commentaar van Morgan was niet echt verheffend.''

De Amerikaanse bank acht het steeds waarschijnlijker dat het was- en voedingsmiddelenconcern consistent een omzetgroei van 4 à 6 procent zal leveren.

Air France-KLM

Air France-KLM maakte voor aanvang van de handel een stijging van het vervoer van vracht en passagiers in november bekend. Desondanks stond het aandeel van de luchtvaartmaatschappij onderaan in de AEX met een verlies van 2,2 procent.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International was een van de uitblinkers in de MidKap met een winst van 3,6 procent. Volgens Van Zeijl was de winst te danken aan nieuwe orders voor dochter ASMPT en aan een positief rapport van Deutsche Bank. Maandag won het aandeel ASMI al bijna 6 procent.