LONDEN - Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft gesprekken gevoerd met zijn Australische branchegenoot Riverdale Mining over een bod van 3,55 miljard Australische dollar (2,6 miljard euro) op het bedrijf.

Dat bevestigden de ondernemingen maandag. Van een officiële bieding, die uit zou komen op 15 Australische dollar per aandeel, is echter nog geen sprake.

Ook is het volgens Rio Tinto nog niet zeker dat de gesprekken met het bestuur van Riverdale daartoe zullen leiden. Maar marktvorsers voorspellen dat de huidige gebeurtenissen een biedingsoorlog over Riverdale in gang zullen zetten, omdat het bedrijf grote cokesbelangen heeft in het Afrikaanse Mozambique.

Bevoorrading

Die kunnen op termijn tot de bevoorrading van 5 tot 10 procent van de wereldmarkt voor het materiaal zorgen. Cokes, dat ontstaat bij de bewerking van steenkolen, wordt gebruikt bij de productie van ruw ijzer.

Het Braziliaanse Vale wordt vanwege zijn sterke aanwezigheid in Mozambique door analisten gezien als de meest waarschijnlijke concurrent van Rio Tinto, maar ook Riverdales grootaandeelhouder Tata Steel uit India, Xstrata, Anglo American en Peabody Energy worden genoemd.