AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam is maandag na een zeer rustige handelsdag vrijwel onveranderd gesloten. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomst van de vergadering van de Europese ministers van Financiën over de schuldencrisis.

De AEX-index sloot met een winst van 0,15 punten op 342,34 punten. De MidKap-index eindigde 5,51 punten (0,9 procent) hoger op 612,06 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen klommen tot 0,4 procent, Parijs noteerde een fractie lager.

De ministers van Financiën van de eurolanden komen maandagavond bijeen om te praten over de crisis. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opperde dat het noodfonds van 750 miljard euro voor zwakke eurolanden mogelijk vergroot zou moeten worden.

Obligaties

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker stelde voor dat de eurolanden gezamenlijk obligaties gaan uitgeven, maar hier is weerstand tegen, onder andere van Duitsland.

De handel op het Damrak kreeg amper steun van de opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Hij liet dit weekeinde weten dat de Federal Reserve bereid is extra geld in de economie te pompen om het herstel te stimuleren.

ArcelorMittal

In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 3 procent. Analisten verwachten dat de staalprijzen zullen stijgen in 2011.

Baggeraar Boskalis won 2,3 procent. Een dochterbedrijf van Boskalis heeft in India twee opdrachten gekregen met een totale waarde van 50 miljoen euro.

Philips daalde 1,3 procent. Het elektronicaconcern kondigde maandag de overname aan van de Chinese producent van ledlampen NCW.

ASML

De toeleverancier aan de chipindustrie ASML ging in de MidKap 5,7 procent omhoog. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging voor een dochtermaatschappij.

De euro noteerde 1,3265 dollar. Bij het slot van de Europese handel op vrijdag was de euro 1,3375 dollar waard.