DEN HAAG - Vastgoedbedrijf Wereldhave neemt vijf ontwikkelingsprojecten van ING Real Estate in België over. Dat maakte Wereldhave maandag bekend.

Met de aankoop is een eerste investering door Wereldhave gemoeid van 19,6 miljoen euro. In de komende jaren, terwijl de winkelcentra worden gebouwd, loopt dit op tot ongeveer 150 miljoen euro.

Het duurt nog even voor Wereldhave de nieuwe aanwinsten in exploitatie kan nemen. De eerste opening is niet voor 2013 voorzien.

Het aanvangsrendement op de aankoop is naar verwachting gemiddeld 7 procent. Dat is het percentage dat Wereldhave jaarlijks op het vastgoed verdient door verhuur.

Renovatie

De meest in het oog springende projecten komen in Genk en in Waterloo. Wereldhave gaat een bestaand winkelcentrum in Genk renoveren en uitbreiden.

In het centrum van Waterloo wordt een winkelgebied herontwikkeld. Er komt een winkelcentrum van ongeveer 10.000 vierkante meter, een parkeergarage en een wandelgebied.

Plasman

Luc Plasman, de voorman van het Brusselse kantoor van ING Real Estate Development, en de overige circa vijftien ING-medewerkers treden in dienst bij Wereldhave. Het vastgoedbedrijf zal ING in de toekomst assisteren bij de aanpak van Belgische projecten die Wereldhave niet heeft overgenomen.

''Het mes snijdt bij deze transactie aan twee kanten. Aan de ene kant doen wij een uitbreiding van onze ontwikkelingsportefeuille. Aan de andere kant versterken we ons ontwikkelingsteam'', aldus Wereldhavebestuursvoorzitter Hans Pars.