AMSTERDAM - Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, kan de Europese beurzen komende week het definitieve zetje richting een stevige eindejaarsrally geven.

In een '60 Minutes'-interview, dat zondagavond in de VS waarschijnlijk veel kijkers zal trekken, sluit hij een verruiming van een belangrijk stimuleringsprogramma voor de economie niet uit. Volgens de televisiezender CBS gaat de centrale bankier in op het opkoopprogramma van staatsleningen ter waarde van 600 miljard dollar.

Marktvorsers reageerden in het weekend vooral op het bericht van de zender dat Bernanke nieuwe aankopen van staatsleningen, bóvenop het huidige programma, niet uitsluit.

''Dat zal aandelenbeleggers en vooral bankaandelen een duwtje in de rug geven'', aldus een strateeg tegenover persbureau Reuters.

Trichet

Vorige week was het nog Bernankes collega Jean-Claude Trichet die de handen van beleggers op elkaar wist te krijgen. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) maakte bekend dat de bijzondere steunmaatregelen voor de economie in Europa van kracht blijven.

Daarmee legde hij een bodem in de markt en werden zorgen over de schuldencrisis, die eerder beleggers nog flink parten speelden, wat naar de achtergrond verdreven.

Schuldencrisis

De schuldencrisis is echter nog niet helemaal van de radar verdwenen. De Belgische minister van Financiën Didier Reyders steunde zaterdag een plan van Trichet om het Europees noodpakket van 750 miljard euro te vergroten. Grootmacht Duitsland ziet daar echter geen reden toe, wat de verdeeldheid in de eurozone duidelijk weergeeft.

Maar de opmerkingen van bankier Bernanke zullen wat kleur geven aan een agendatechnisch zeer rustige aanstaande beursweek. Alleen komende dinsdag staat er bedrijfsmatig nieuws op de rol.

Dan maken luchtvaarders Air France-KLM en Air Berlin de vervoerscijfers over de maand november bekend. Donderdag volgt branchegenoot Lufthansa.

Winst

Afgelopen vrijdag wist de Amsterdamse beurs de handelsweek met winst af te sluiten. Beleggers schrokken aanvankelijk van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheid, maar herpakten zich snel.

Andere beurzen in Europa lieten een verdeeld beeld zien. Parijs sloot 0,1 procent hoger, Londen en Frankfurt verloren tot 0,4 procent.