Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Over de week bezien won de Amsterdamse hoofdgraadmeter 5,93 punten en ging op een slotstand van 342,19 punten het weekend in.

Maandag

De Europese beurzen begonnen de week met een dieprode stand. De AEX verloor 2 procent tot 329,67 punten. Ook deze week speelde de Ierse schuldencrisis een rol op de beursvloer, nadat de ministers van Financiën tot een steunplan van 85 miljard euro waren gekomen.

Alle AEX-fondsen gingen fors lager. Philips spande de kroon met een min van 3,9 procent. Het bedrijf maakte onverwachts bekend dat financieel directeur Pierre-Jean Sivignon per 31 maart vertrekt ‘om persoonlijke redenen’. Hij wordt opgevolgd door Ron Wirahadiraksa, de financieel directeur van de gezondheidstak.

Biotechnologiebedrijf Pharming liet weten dat zijn geneesmiddel Ruconest mogelijk breder toepasbaar is. Het aandeel noteerde daarop een koerswinst van 1,9 procent.

Dinsdag

De Ierse schuldencrisis trok ook dinsdag de beurzen in de min. De Amsterdamse hoofdgraadmeter zakte 0,7 procent. Beleggers waren bezorgd dat de crisis zich verder over Europa zal uitbreiden. De centrale bank van Portugal, die stelde dat banken in het land grote risico’s lopen wanneer de overheid publieke uitgaven niet onder controle krijgt, hielp niet mee.

In Amsterdam was ING de grootste daler met een min van 2,8 procent. Het concern krijgt van de Europese Commissie geen toestemming om een schuld van circa 1,2 miljard euro aan particuliere beleggers af te lossen. Ook Aegon zakte in Amsterdam, met bijna 2 procent.

Shell won bijna 1 procent. Het oliebedrijf meldde de banden met zijn Russische branchegenoot Gazprom aan te gaan trekken. Ook andere grondstoffenfondsen deden het goed. Staalconcern ArcelorMittal zette een plus van 1,7 procent op de borden.

Het aandeel van buizenmaker Wavin steeg 2,5 procent en was daarmee een opvallende winnaar aan het Damrak. De onderneming gaat minder rente betalen over leningen die vorig jaar werden afgesloten en dat zorgt voor een jaarlijkse besparing op van 3,5 miljoen euro.

Woensdag

De minnen van de eerste twee dagen werden omgedraaid naar forse winsten. De AEX schrijft woensdag 2,6 procent bij. Meevallende macrocijfers stutten het sentiment. Vooral China en de VS droegen bij aan die positieve nieuwsstroom.

ING voerde de AEX aan met een plus van 6 procent. De laatste drie handelssessies was er ongeveer 8,5 procent van het aandeel afgegaan. Verzekeraar Aegon won 4,4 procent. In de MidKap stond SNS Reaal met een plus van 5,7 procent bovenaan.

Een andere hoogvlieger was Air France-KLM dat profiteerde van een gunstig analistenrapport van Goldman Sachs. Het aandeel won 3 procent.

Supermarktconcern Ahold stond onder druk door een winstwaarschuwing van de Franse branchegenoot Carrefour. Het aandeel wist op het nippertje een plus van 0,4 procent te scoren.

Donderdag

Weer flinke plussen op de beursvloer. De AEX sloot donderdag 1,7 procent hoger. Cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen stemden beleggers optimistisch. Halverwege de middag reageerden beleggers wel enigszins teleurgesteld op uitlatingen van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

TNT was de grote dagwinnaar, met een plus van 8 procent. Het bedrijf gaat de Express-divisie afsplitsen. Dit onderdeel krijgt een eigen beursnotering waarin het achterblijvende postbedrijf aanvankelijk nog een belang van bijna 30 procent houdt.

Philips kondigde aan het meerderheidsbelang in de toeleverancier voor de elektronische industrie Assembléon te verkopen. Het aandeel Philips steeg daarop 3,4 procent.

DSM won 1 procent. De Europese Commissie gaf goedkeuring voor de verkoop van DSM Special Products aan het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners.

Vrijdag

De AEX besloot de week met een bescheiden plus van 0,2 procent. Amsterdamse beleggers moesten kiezen tussen gunstig bedrijfsnieuws en tegenvallende cijfers over de Amerikaanse werkloosheid. Die kwam in november boven verwachting uit op 9,8 procent.

Op het Damrak was Pharming de uitblinker. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf steeg 7 procent na het nieuws dat het zijn kapitaalpositie heeft versterkt. De Amerikaanse investeerder Socius Capital Group steekt 16,1 miljoen euro in het bedrijf.

Gamma Holding ging 5,8 procent vooruit nadat het bedrijf had gemeld dat het in gesprek is met investeringsfonds Gilde over een mogelijke overname.

Softwarebedrijf Exact zag de beurswaarde met 1,4 procent stijgen, nadat interim-topman Martijn Janmaat had aangegeven dat de strategie op de schop gaat. Het bedrijf wil zich met Exact Online meer gaan richten op grote klanten.

Euro

De euro steeg over de week bezien in waarde. De Europese munt noteerde vrijdag rond het slot van de handel 1,3375 dollar, tegenover 1,3230 dollar een week eerder.