NEW YORK - De beurshandel op Wall Street kende vrijdag een vrij kalm verloop. Beleggers besloten om het, na twee achtereenvolgende dagen van koersstijgingen, rustig aan te doen.

Toch wisten zij in het laatste handelsuur de lichte verliezen van eerder op de dag om te zetten in kleine plusjes. De stemming werd enigszins gedrukt door een tegenvallend cijfer over de werkloosheid in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex sloot met een kleine winst van 0,2 procent op 11.382,09 punten. De S&P 500-index eindigde 0,3 procent hoger op 1224,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom 0,5 procent tot 2591,46 punten.

De afgelopen week was de beste week in een maand tijd op de effectenmarkten in New York, dankzij een reeks gunstige cijfers over de economie en een afgenomen angst voor gevolgen van de Europese schuldencrisis.

Landbouw

Vrijdag werd bekend dat de werkloosheid in de VS in november uitkwam op 9,8 procent, iets hoger dan analisten hadden verwacht.

Het aantal banen buiten de landbouwsector nam toe met 39.000, terwijl analisten waren uitgegaan van een toename met 140.000. Het aantal banen in de industrie nam zelfs af, terwijl op een toename was gerekend.

Beleggers leken niet erg onder de indruk. ,,Alle andere macro-economische cijfers tot nu toe waren positief. De markt kijkt door dit banenrapport heen'', stelde een Amerikaanse handelaar.

DuPont

Dat de rust weer is teruggekeerd op Wall Street bleek ook uit de zogeheten VIX-index, een sterke indicator voor onrust op aandelenmarkten.

Hoe hoger deze index staat, hoe groter de onrust en hoe groter de koersuitslagen. De 'angstmeter' daalde vrijdag 6,7 procent tot 18,10 punten.

De aandelenkoersen noteerden over een breed front hoger. Bank of America mocht zich winnaar bij de Dow-fondsen noemen met een plus van 1,5 procent. Chemieconcern DuPont bezette de tweede plek. Het fonds noteerde een plus van 1,3 procent.

Cisco

De dalers in de Dow waren in de minderheid. Producent van netwerkapparatuur Cisco stond onderaan met een min van 0,8 procent.

De euro had opnieuw de opgaande lijn te pakken en noteerde 1,3415 dollar, ruim twee cent hoger dan een week geleden. De munt kreeg vrijdag steun van het Amerikaanse banenrapport.