AMSTERDAM - De Amsterdamse aandelenbeurs wist de handelsweek met winst af te sluiten. Beleggers schrokken aanvankelijk van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse werkloosheid, maar herpakten zich snel na redelijke data over de orderontvangst. Gunstig bedrijfsnieuws joeg in Amsterdam de koersen verder op.

De AEX-index sloot 0,74 punten hoger op 342,19 punten, een winst van 0,2 procent. De MidKap-index won eveneens 0,2 procent en sloot op 606,55 punten.

Andere beurzen in Europa lieten een verdeeld beeld zien. De aandelenbeurs in Parijs sloot 0,1 procent hoger, terwijl Londen en Frankfurt verliezen tot 0,4 procent boekten.

De handel in Europa en in de VS kreeg vrijdagmiddag een klap door een tegenvallend cijfer over de werkloosheid in de VS. Die kwam in november uit op 9,8 procent, iets hoger dan analisten hadden verwacht. De aanwas van banen buiten de landbouwsector was aanzienlijk lager dan de voorspelling.

Orderontvangst

De handel in Europa en met name in Amsterdam herstelde zich daarna weer, onder meer na data over de orderontvangst in de VS, die juist iets beter waren dan verwacht.

Op het Damrak was Pharming de uitblinker. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf steeg 7 procent na het nieuws dat het zijn kapitaalpositie heeft versterkt. De Amerikaanse investeerder Socius Capital Group steekt 16,1 miljoen euro in het bedrijf. Dat stelt Pharming in staat om het grootste deel van de plannen in de nabije toekomst uit te voeren, stelde topman Sijmen de Vries.

Gamma Holding

Gamma Holding ging 5,8 procent vooruit nadat het bedrijf had gemeld dat het in gesprek is met investeringsfonds Gilde over een mogelijke overname.

Softwarebedrijf Exact zag de beurswaarde met 1,4 procent stijgen, nadat interim-topman Martijn Janmaat had aangegeven dat de strategie op de schop gaat. Het bedrijf wil zich met Exact Online meer gaan richten op grote klanten.

ArcelorMittal

In de AEX waren weinig grote uitslagen te vinden. ArcelorMittal leek met een koerswinst van 0,7 procent te profiteren van de positieve berichten over vooral de Amerikaanse economie die in de afgelopen dagen naar buiten kwamen. DSM, AkzoNobel en Ahold wonnen meer dan 1 procent.

De euro liep vrijdagmiddag, na het nieuws over de Amerikaanse werkloosheid weer in waarde op. De Europese munt noteerde rond het slot van de handel op 1,3375 dollar, circa een cent duurder dan rond het middaguur. Bij het slot van de handel op donderdag was de euro 1,3215 dollar waard.