NEW YORK - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn donderdag verdergegaan met de opmars van woensdag.

Beleggers konden opgelucht ademhalen nadat bekend werd dat de loopduur van een leningenprogramma van de Europese Centrale Bank voor Europese banken was verlengd.

Dat versterkte het vertrouwen van de markt dat de schuldproblemen in Europa doeltreffend aangepakt worden.

Tegenvallende wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten werden voor kennisgeving aangenomen.

Koerssprong

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een winst van 1 procent op 11.362,41 punten. De breder georïenteerde S&P 500-index steeg 1,3 procent tot 1221,53 punten en de technologiebeurs Nasdaq eindigde 1,2 procent hoger op 2579,35 punten.

De aandelenkoersen gingen over de hele linie omhoog en de dalers in de Dow waren op de vingers van één hand te tellen.

Doe-het-zelfketen Home Depot maakte een koerssprong van 5,5 procent, waarmee het op de eerste plek stond in de Dow. Mogelijk had dit te maken met gunstige cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Woensdag viel Home Depot ook al op met een flink hogere aandelenkoers.

Uitkeringen

Ook aandelen van financiële instellingen waren gewild. Bank of America ging 3,5 procent omhoog, terwijl JPMorgan Chase 3 procent klom. De lokale kredietverstrekker Marshall & Ilsley werd zelfs ruim 12 procent de hoogte ingejaagd door beleggers.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam afgelopen week uit op 436.000. Gemiddeld rekenden economen op 425.000 aanvragen. Een week eerder werden 410.000 aanvragen gedaan.

Euro

Op de valutamarkt won de euro opnieuw aan kracht met een stand van 1,3225 dollar, ruim een dollarcent hoger ten opzichte van woensdag.