AMSTERDAM - De Franse kabelproducent Nexans heeft de Europese Unie per brief gewezen op de risico's die het overnamebod van het Chinese Xinmao op het Nederlandse Draka bevat.

Nexans maakt zich in de brief, die gedateerd is op 30 november, vooral zorgen over de Europese concurrentiepositie.

''Het bod, uitgebracht door een bedrijf dat waarschijnlijk profiteert van actieve steun van de staat en een streng afgeschermde binnenlandse markt, moet de Europese politiek wel zorgen baren'', aldus Nexans-topman Frederic Vincent in de brief.

Technologische kennis

''Het moet de commissie toch opvallen welke risico's de overname met zich meebrengt ten aanzien van de concurrentiepositie en het verlies van technologische kennis in Europa.''

Draka wees het overnamebod van Nexans, ter waarde van 731 miljoen euro, in oktober af. Het Franse bedrijf trok zich op 24 november terug uit de overnamestrijd rond Draka die losbarstte na biedingen van het Italiaanse Prysmian en Xinmao.

Draka heeft een voorkeur uitgesproken voor een overname door Prysmian voor 831 miljoen euro. Terwijl dat bod in een persconferentie besproken werd, kwam er echter een bod van 1 miljard euro van de Chinezen.

'Vijandig'

Vincent staat niet alleen in zijn kritiek op Xinmao. De Italiaanse minister van Industrie, Paolo Romani, noemde het bod van de Chinezen vorige maand ''vijandig''. Hij zei ook dat bedrijven in strategische sectoren zoals Draka in Europese handen moeten blijven.

De Nederlandse overheid liet recent echter weten geen enkel probleem te zien in het bod van Xinmao, dat daarvoor financieel gesteund wordt door de Chinese Minsheng Banking Corporation.