AMSTERDAM - De beurs op het Damrak is donderdag flink hoger gesloten. Na een kleine dip in de middaghandel veerde het sentiment op, onder meer door Amerikaanse cijfers over voorlopige huizenverkopen. TNT was de grote winnaar binnen de AEX in Amsterdam.

De hoofdgraadmeter sloot uiteindelijk 1,7 procent in de plus op 341,45 punten. De MidKap-index ging 1,4 procent vooruit tot 605,26 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 1,3 tot 2,2 procent.

Halverwege de middag reageerden beleggers in eerste instantie teleurgesteld op uitlatingen van Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Terwijl de financiële markten rekenden op een verruiming van de inkoopprogramma's voor staatsobligaties, gaf hij alleen aan dat de centrale bank verdergaat met het opkopen van de leningen van de zwakke broeders van de eurozone.

Stabiel

Daarbij gaan de aankopen wel gepaard met de verkoop van andere effecten door de centrale bank om zo de geldhoeveelheid stabiel te houden. Het definitief doorgaan met het veelbesproken programma stemde de markten uiteindelijk toch tevreden.

Beleggers reageerden ook positief op een succesvolle leninguitgifte van de Spaanse overheid. De veiling van het staatspapier werd nauwlettend in de gaten gehouden. Als de verkoop slecht was verlopen had dit de onrust over de financiële toestand van het land verder kunnen vergroten.

TNT

In de Verenigde Staten werd daarnaast bekend dat de voorlopige verkoop van huizen in oktober met 10,4 procent is gestegen ten opzichte van september. Het cijfer van de vereniging van makelaars was beter dan verwacht; economen voorzagen een daling van 0,5 procent.

In Amsterdam dikte het aandeel van post- en pakjesconcern TNT met 8 procent aan. Het bedrijf gaat de Express-divisie afsplitsen. Dit onderdeel krijgt een eigen beursnotering waarin het achterblijvende postbedrijf aanvankelijk nog een belang van bijna 30 procent houdt.

Meerderheidsbelang

Philips kondigde aan het meerderheidsbelang in de toeleverancier voor de elektronische industrie Assembléon te verkopen. De koper is de investeringsfirma H2 Equity Partners. Financiële details maakte het bedrijf niet bekend. Philips houdt nog wel een belang van 20 procent in Assembléon. Het aandeel Philips steeg 3,4 procent.

DSM won 1 procent. De Europese Commissie maakte kort voor het sluiten van de handel bekend dat het goedkeuring geeft voor de verkoop van DSM Special Products aan het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners.

De euro stond op 1,3220 dollar, tegen 1,3125 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.