HOOFDDORP - TNT zet de voorgenomen splitsing van het bedrijf door. Vanaf volgend jaar gaan de Post-divisie en de afdeling Express als twee aparte beursgenoteerde bedrijven verder. Topman Peter Bakker verlaat het bedrijf als de splitsing is afgerond.

Dat maakte TNT donderdag bekend, voorafgaand aan een bijeenkomst met analisten. De juridische en organisatorische splitsing van het concern moet per 1 januari al rond zijn.

De definitieve splitsing volgt, bij goedkeuring op de aandeelhoudersvergadering, eind mei. Post gaat daarna onder een nieuwe, nog onbekende naam verder. Express behoudt de merknaam TNT.

Belang

TNT heeft geen nieuw kapitaal nodig om de splitsing te realiseren, en hoeft dus ook geen nieuwe aandelen uit te geven. Om te voorkomen dat het nieuwe postbedrijf met een negatief eigen vermogen begint, behoudt het in eerste instantie een belang van 29,9 procent in TNT Express.

Dat belang wordt op termijn verkocht, om de schuldenlast van het postbedrijf te verlagen en overtollig kapitaal terug te geven aan de aandeelhouders, aldus TNT.

Het postbedrijf komt onder leiding te staan van Harry Koorstra, die nu directeur is van de postdivisie van TNT. TNT-bestuurslid Marie-Christine Lombard wordt bestuursvoorzitter van TNT Express, waar Bernard Bot aanblijft als financieel directeur. Topman Peter Bakker verlaat het bedrijf na bijna twintig jaar om zich op ''andere uitdagingen'' te richten.

Opgelucht

Analisten en investeerders reageerden opgelucht op de definitieve plannen van TNT en het uitblijven van een aandelenemissie. In de afgelopen weken leek de aanhoudende onzekerheid rond de reorganisatie van het postbedrijf de splitsing te kunnen vertragen.

In het eerste half uur van de beurshandel aan het Damrak steeg het aandeel TNT 5,3 procent tot 19,85 euro.