NEW YORK - De effectenmarkten in New York gingen woensdag in rap tempo omhoog, gesteund door de hoop dat regeringsleiders hard gaan ingrijpen om de schuldencrisis in Europa aan te pakken.

Ook voelden investeerders zich gesterkt door gunstige macro-economische cijfers uit binnen- en buitenland.

Zo nam de werkgelegenheid in de Amerikaanse private sector veel sterker toe dan verwacht en bereikte de bedrijvigheid in de Chinese industrie het hoogste niveau in zeven maanden.

De zorgen over de Europese schuldencrisis verdwenen naar de achtergrond. ''Hoe erg de kwesties ook zijn in Europa, er lijkt een groeiend besef dat de problemen niet het hele systeem omlaag gaan halen'', zegt een Amerikaanse handelaar.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot met een winst van 249,76 punten (2,3 procent) op 11.255,78 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 25,52 punten, ofwel 2,2 procent, tot 1206,07 punten.

De technologiebeurs Nasdaq ging 51,20 punten omhoog tot 2549,43 punten. Dat betekent een winst van 2 procent.

Private sector

Salarisstrookverwerker ADP maakte voor de opening van Wall Street bekend dat de werkgelegenheid in de private sector in november met 93.000 banen toenam. Dat is de sterkste stijging in drie jaar.

Economen rekenden in doorsnee op een aanwas van 69.000 arbeidsplaatsen. Ook werd woensdag bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie voor de zestiende maand op rij is toegenomen.

Home Depot

Geen enkel fonds in de Dow stond op verlies en de sterkste stijgers waren niet aan een specifieke sector toe te wijzen. Zo ging doe-het-zelfketen Home Depot, een bedrijf dat het vooral van de Amerikaanse consument moet hebben, aan kop met een koerssprong van 4,6 procent.

Het industriële conglomeraat United Technologies klom 4 procent en softwarereus Microsoft ging 3,3 procent omhoog.

Bank of America

Ook bankaandelen vonden de weg naar boven. Bank of America, dinsdag nog een van de sterkste dalers door angst voor mogelijke onthullingen door klokkenluiderssite WikiLeaks, herstelde 3,2 procent. JPMorgan werd 2,1 procent meer waard.

Op de valutamarkt won de euro aan kracht en noteerde 1,3135 dollar.