AMSTERDAM - ING heeft de afsplitsing van zijn Amerikaanse internetbank ING Direct USA bevroren. Dit bleek woensdag tijdens een persbijeenkomst met Eric Robles, bij ING verantwoordelijk voor de opsplitsing van de bank en de verzekeringstak.

Onder druk van de Europese Commissie moet ING een groot aantal onderdelen verkopen. Daartoe behoort ING Direct USA. De bank en verzekeraar heeft in voorbereiding daarop in kaart gebracht wat er moet gebeuren om het onderdeel helemaal af te splitsen.

''We hebben het plan om ING Direct USA te ontvlechten van de bankactiviteiten klaar sinds juli'', zei Robles. De feitelijke afsplitsing is echter aangehouden. ''De implementatie is 'on hold' gezet omdat de vervlechting met de rest van de bank beperkt is'', aldus Robles.

Beroep

ING heeft eerder laten doorschemeren ING Direct USA niet te willen verkopen. Het concern heeft beroep aangetekend bij het Europese Hof van Justitie tegen de beslissing van de Europese Commissie.

Brussel zou de staatssteun die ING heeft gekregen, te hoog hebben geschat. De steun is de reden dat Brussel eist dat ING inkrimpt.

Opsplitsing

ING Direct USA is net als andere onderdelen van de bank losgemaakt van de verzekeringsactiviteiten in de VS. Het concern heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan de opsplitsing van de bank en de verzekeraar.

De ongeveer 1100 splitsingsprojecten zijn inmiddels afgerond. Begin volgend jaar staan de verzekeraar en de bank los van elkaar en is de verzekeraar klaar voor de verkoop.

Hoofdkantoor

Robles zei dat de fysieke opsplitsing op het huidige hoofdkantoor van ING in Amsterdam pas in de loop van volgend jaar haar beslag zal krijgen. Het gebouw langs de zuidring A10 wordt het hoofdkantoor van de verzekeraar.

De hoofdvestiging van ING Bank komt in het bestaande ING-pand bij station Amsterdam Bijlmer Arena. Voorlopig zullen er echter ook in het kantoor in Amsterdam Zuid medewerkers van de bank te vinden zijn.