AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam is woensdag met een flinke winst gesloten. Beleggers zetten hun zorgen over de Europese schuldencrisis even aan de kant en richtten zich op meevallende macrocijfers. Bankaandelen waren de grootste stijgers.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, sloot 8,39 punten, ofwel 2,6 procent, in de plus op 335,80 punten. De MidKap-index ging 1,9 procent vooruit tot 596,70 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 1,6 tot 2,7 procent.

De positieve nieuwsstroom begon in China. De bedrijvigheid in de Chinese industrie bereikte het hoogste niveau in zeven maanden. Uit cijfers over de Amerikaanse productiesector bleek dat deze in november ook verder is gegroeid.

Banen

De Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat er in de VS in november 93.000 banen bijgekomen zijn in de private sector. Economen rekenden op een aanwas van 69.000 banen. Het rapport geldt als voorloper van het nationale banencijfer dat op vrijdag bekendgemaakt wordt.

Econoom James Knightley van ING wees erop dat vooral de werkgelegenheidscomponent van het productiecijfer sterk was. ''Met de verbetering van de index van ADP en een daling van het aantal werkloosheidsaanvragen, blijven we hoopvol voor een positieve verrassing in het banenrapport van vrijdag.''

ING

In de AEX stond bank en verzekeraar ING bovenaan met een plus van 6 procent. De voorgaande drie handelssessies was er ongeveer 8,5 procent van het aandeel afgegaan door de onrust rond de financiële positie van een aantal Europese overheden. Verzekeraar Aegon won 4,4 procent. In de MidKap stond SNS Reaal met een plus van 5,7 procent bovenaan.

Aan andere hoogvlieger was Air France-KLM dat profiteerde van een gunstig analistenrapport van Goldman Sachs. De Amerikaanse bank verhoogde het koersdoel voor Air France van 12,35 naar 18,90 euro en handhaafde het koopadvies. Het aandeel won 3 procent.

Ahold

Supermarktconcern Ahold was lange tijd de enige daler in de AEX, maar wist een plusje te noteren van 0,4 procent. Het aandeel stond onder druk door de Franse branchegenoot Carrefour. Dat bedrijf gaf voor de tweede keer in zes weken een winstwaarschuwing en daalde in Parijs 5,6 procent.

De euro noteerde 1,3125 dollar in vergelijking met 1,3025 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.