NEW YORK - De Amerikaanse effectenmarkten verloren dinsdag opnieuw terrein door aanhoudende zorgen over de schuldencrisis in Europa. Ook een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt zorgde voor een domper.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,4 procent op 11.006,02 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,6 procent tot 1180,55 punten. De Nasdaq ging het nog slechter af met een verlies van 1,1 procent op 2498,23 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde index werd vooral gedrukt door een koersverlies van Google van 4,5 procent. Dat kwam door berichten dat het internetconcern op het punt staat de advertentiewebsite Groupon over te nemen.

Internetzoekmachine

Het zou om de grootste overname voor Google ooit gaan. Daarnaast begint de Europese Commissie een diepgaand onderzoek naar de internetzoekmachine. Google zou zijn dominante positie misbruikt hebben.

In de Dow waren de dalers in de meerderheid, vooral door de zorgen over Europa. ''De vertrouwenscrisis in Europa kan niet snel opgelost worden. Geen enkele gebeurtenis kan de zaken in korte tijd op het juiste spoor zetten'', aldus een Amerikaanse investeerder.

Graafmachines

Bank of America (min 3,2 procent) leverde de grootste negatieve bijdrage aan de Dow. De producent van graafmachines Caterpillar ging aan kop met een 1,1 procent hogere koers.

Baldor Electric, een producent van industriële motoren, schoot ruim 40 procent omhoog tot 63,23 dollar. Het Zwitserse technologieconcern ABB wil de onderneming overnemen voor 3,1 miljard dollar.

Huizenprijzen

Op het macro-economische vlak werd voor de opening van de Amerikaanse beurs de maandelijkse Case-Shillerindex bekendgemaakt. Daaruit bleek dat de huizenprijzen in twintig grote Amerikaanse steden in september met 0,8 procent zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder. Analisten rekenden in doorsnee op een daling van 0,3 procent.

Op de valutamarkt werd de euro opnieuw minder waard met een stand van 1,2980 dollar, het laagste niveau in twee maanden. Bij het sluiten van de beurzen in Europa stond de munt nog op 1,3025 dollar.