AMSTERDAM – Bezoekers van Belegger.nl zien het wel zitten voor 2011. Een ruime meerderheid verwacht dat de economische situatie in Nederland over een jaar beter zal zijn dan nu.

Een op de drie ondervraagden ziet 2011 daarom als hét jaar om een groter deel van het vermogen te beleggen.

Dat geven de bezoekers aan in een onderzoek dat Motivation hield in opdracht van Belegger.nl. 66 procent van de ondervraagden verwacht dat de economie verbetert en dat een double dip-scenario van de baan is.

Instappen

Het rechtse kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV voorspelt veel goeds voor de Nederlandse economie, zo denken de beleggers.62 procent verwacht dat een dergelijk kabinet gunstig zal zijn voor het herstel in de lage landen. Wel moeten we nog tot 2012 wachten tot het echte herstel zal plaatsvinden, vindt 56 procent.

In 2011 begint 35 procent alvast met instappen. Deze mensen geven aan komend jaar een ‘groter deel van mijn vermogen’ te zullen beleggen.

38 procent van de ondervraagden twijfelt nog of het komend jaar een gunstig koopmoment is. Een kleiner deel, 27 procent, wil juist minder beleggen.

Pensioen

Over een mogelijke korting op het pensioen maakt 49 procent van de ondervraagden zich grote zorgen. Dit zijn vooral beleggers van 55 jaar en ouder. Begrijpelijk, omdat deze groep hun pensioen ziet naderen, maar ook jammer, omdat er op latere leeftijd nog maar weinig bijgespaard of -belegd kan worden.

Iets minder dan de helft van de ondervraagden (43procent) wil extra geld apart zetten om tegenvallende pensioeninkomsten te compenseren. Een op de drie onderneemt geen actie.