AMSTERDAM – De Euro is dinsdag naar het laagste punt in twee maanden gedaald. Inmiddels is de Europese munt al meer dan acht procent gedaald in drie weken ten opzichte van de dollar. Dit melden verscheidene media.

De euro dook dinsdagochtend even onder de 1,30 dollar naar 1,2980 dollar. In de loop van de middag steeg de munt weer naar ongeveer 1,3041 dollar.

De angst voor meer Europese schuldproblemen blijft aanhouden bij beleggers. De rente op Italiaanse, Spaanse en Belgische staatsobligaties steeg dinsdag.

Wanneer de rente zo hoog komt dat deze landen geen geld meer kunnen ophalen uit de private markt zullen ze moeten aankloppen bij de EU voor steun. Marktkenners zijn bang dat Europa nog niet genoeg geld heeft om dit te betalen.

“Als je naar het BNP kijkt is Spanje bijna twee keer zo groot als Griekenland, Ierland en Portugal samen”, verklaart een analist van Rabobank tegenover de Britse zakenkrant Financial Times. ”Het zou veel moeite kosten om tegemoet te komen aan de hoeveelheid steun die nodig zou zijn.”