AMSTERDAM - De belangrijkste Europese graadmeters zakten dinsdagmiddag duidelijk in het rood. In eerste instantie werden nog vlakke standen op de koersenborden gezet, maar de zorgen over de Europese schuldencrisis namen hand over hand toe.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,7 procent (2,26 punten) lager op 327,41 punten. De MidKap-index voor het middensegment zakte 0,4 procent (2,57 punten) tot 585,55 punten.

In Londen en Parijs liep het verlies van de hoofdgraadmeters op tot respectievelijk 0,4 en 0,7 procent. De beurs in Frankfurt hield de schade beperkt tot een min van 0,1 procent.

Portugal

De vrees dat de schuldencrisis in Europa zich nog verder uit zal breiden woog zwaar op het sentiment. Ook de centrale bank van Portugal deed een duit in het zakje, door op te merken dat de banken in het land grote risico's lopen wanneer de overheid de publieke uitgaven niet onder controle krijgt.

De waarde van de euro zakte hierdoor tussentijds voor het eerst in ruim twee maanden tot minder dan 1,30 dollar. Bij het sluiten van de beurzen herstelde de koers enigszins tot 1,3025 dollar, tegen 1,3090 dollar aan het einde van de handel op maandag.

De rente op de Spaanse, Portugese en Italiaanse obligaties liep dinsdag verder op, een signaal dat de zorgen over de financiële huishouding van deze zuidelijke landen blijft aanhouden.

ING

In Amsterdam was bank en verzekeraar ING de grootste daler binnen de hoofdindex met een min van 2,8 procent. Het concern krijgt van de Europese Commissie geen toestemming om een schuld van circa 1,2 miljard euro aan particuliere beleggers af te lossen. ING moet van Brussel eerst de ontvangen staatssteun volledig terugbetalen.

Ook Aegon zakte in Amsterdam, met bijna 2 procent. Elders in Europa waren financiële fondsen eveneens onderaan in de indices terug te vinden.

Shell

Shell won in Amsterdam bijna 1 procent. Het oliebedrijf meldde de banden met zijn Russische branchegenoot Gazprom aan te gaan trekken.

Ook andere grondstoffenfondsen deden het goed. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste winnaar in de AEX, met een plus van 1,7 procent. Het verlies van de Londense hoofdindex werd onder meer beperkt door mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton, die beide ruim 1 procent meer waard werden.

Wavin

Het aandeel van buizenmaker Wavin steeg 2,5 procent en was daarmee een opvallende winnaar aan het Damrak.

De onderneming gaat dankzij verbeterde prestaties en gunstiger omstandigheden op de kredietmarkt minder rente betalen over leningen die vorig jaar werden afgesloten. Dat levert een jaarlijkse besparing op van 3,5 miljoen euro.