NEW YORK - De Amerikaanse beursgraadmeters wisten maandag een belangrijk deel van de verliezen van eerder op de dag weg te werken, maar het sentiment bleef negatief. De stemming werd gedrukt door aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis.

 Daarmee werd een goed 'Black Friday'-weekend, traditioneel de start van het Amerikaanse kerstinkopenseizoen, naar de achtergrond gedreven.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 11.052,49 punten. De breder samengestelde S&P 500 eindigde 0,1 procent lager op 1187,76 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent op 2525,22 punten.

Dit weekend werden de details van een pakket noodleningen voor Ierland onthuld. Dit heeft de angst voor een verdere escalatie van de Europese schuldencrisis echter niet kunnen wegnemen.

''De Europese zorgen blijven hangen en het noodverband van het weekend lijkt mensen niet gerust te stellen'', zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg.

Afhankelijk

Vooral de bedrijven die afhankelijk zijn van het buitenland hadden het zwaar. Zo verloren de technologieconcerns Hewlett-Packard en IBM respectievelijk 1,4 en 0,9 procent. Farmaceut Johnson & Johnson moest 0,8 procent inleveren.

Financiële instellingen waren wel gewild. American Express won 2,2 procent, goed voor de eerste plek in de Dow. Bank of America werd 1,5 procent meer waard en JPMorgan noteerde een plus van 0,9 procent.

Op de valutamarkt won de euro iets aan kracht met een stand van 1,3120 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag stond de munt nog op 1,3090 dollar.