MILAAN - De Italiaanse minister van Industrie, Paolo Romani, zou graag zien dat de Nederlandse kabelaar Draka behouden blijft als onderdeel van een Europees netwerk vanwege de strategische kennis binnen het bedrijf.

De minister zei een verzoek te hebben gedaan aan de Nederlandse regering om te kijken welke mogelijkheden hiertoe zijn, zo liet Romani maandag weten tijdens een bijeenkomst in Milaan.

Draka is op dit moment het middelpunt van een biedingsoorlog tussen het Italiaanse Prysmian en het Chinese Xinmao. De minister gaf aan gesproken te hebben met de bestuursvoorzitter van Prysmian over de beoogde overname van Draka.

Bod

''Het is een erg belangrijke acquisitie. Helaas heeft een Chinees bedrijf een licht hoger bod, een vijandig bod gedaan'', aldus Romani. Hij gaf aan ''de marktwetten'' te respecteren, maar zei ook Italiaanse bedrijven die van plan zijn een belangrijke overname te doen ''zo veel mogelijk te steunen''.

Prysmian-topman Valerio Battista stelde maandag in een notitie dat hij hoopt dat Europese instituten en de Nederlandse overheid ''gevoelig zijn'' voor het strategische belang van de sector waarbinnen Prysmian en Draka actief zijn.

De bestuursvoorzitter vraagt zich verder af hoe Xinmao de acquisitie zich financieel kan veroorloven. Hij verwacht dat een nieuw bedrijf, dat ontstaat bij een samengaan van Prysmian en Draka, in staat zal zijn de komende drie jaar 500 miljoen euro te investeren.