AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn maandag fors lager gesloten. De zorgen over de Europese schuldencrisis hingen boven de markt en drukten de stemming onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2 procent op 329,67 punten. De MidKap-index stond op een verlies van 1,3 procent op 588,12 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen tot 2,5 procent. In New York verloor de Dow-Jonesindex tussentijds 1,3 procent en zakte schermenbeurs Nasdaq 1,4 procent.

Ierland

Dit weekend sloten de Europese ministers van Financiën een akkoord over het steunplan voor Ierland. Het steunpakket voor de overheid en de banken heeft een totale omvang van 85 miljard euro. Dit kon de zorgen over een verdere escalatie van de schuldencrisis niet wegnemen.

''Dat Ierland 85 miljard zou krijgen, wisten we vrijdag ook al. Onderhuids zijn er nog te veel onzekerheden. Zodra de problemen van Ierland voorbij zijn, gaat het over naar Portugal'', zei beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

Obligatie

Op de obligatiemarkten was de onrust ook merkbaar. De waarde van Ierse en Spaanse staatsobligaties bleef onder druk staan. De rendementen op tienjarig staatspapier van zowel Spanje als Ierland bereikten nieuwe records. Rendement en prijs van een obligatie bewegen tegengesteld.

De euro daalde tegen de dollar. De Europese munt was 1,3090 dollar waard, tegen 1,3230 dollar aan het einde van de handelsdag op vrijdag.

Philips

Philips was met een verlies van 3,9 procent de grootste verliezer binnen hoofdindex AEX in Amsterdam. Het bedrijf maakte maandag onverwachts bekend dat financieel directeur Pierre-Jean Sivignon per 31 maart vertrekt om persoonlijke redenen. Hij wordt opgevolgd door Ron Wirahadiraksa, de financieel directeur van de gezondheidstak.

Binnen de AEX was verder geen enkele winnaar terug te vinden. Naast Philips verloren ook ASML (min 3,6 procent), baggeraar Boskalis (min 3,6 procent) en uitzender Randstad (min 3,3 procent) fors terrein. ING zakte 3,1 procent.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming maakte maandagochtend bekend dat zijn geneesmiddel Ruconest mogelijk breder toepasbaar is. Het aandeel noteerde een koerswinst van 1,9 procent.

Softwarebedrijf Unit4 eindigde de handelsdag met een verlies van 0,2 procent. Het bedrijf maakte bekend dat het de overname van de Poolse branchegenoot Teta heeft afgerond.