AMSTERDAM - Het lijkt erop dat de zorgen van beleggers over Europa de komende week nog niet weggenomen zullen zijn.

Positieve signalen uit de Verenigde Staten over de consumentenuitgaven en een aantrekkende arbeidsmarkt kunnen deze zorgen wel enigszins verzachten.

De zorgen over de Europese schuldencrisis drukten de wereldwijde aandelenmarkten de afgelopen weken naar beneden, nadat sommige indices eerder deze maand nog hun hoogste niveaus in twee jaar tijd bereikten.

Portugal

Beleggers maken zich zorgen dat na Ierland nu ook Portugal en Spanje aan de beurt zijn om aan te kloppen bij het Europese noodfonds. Vanuit de Europese Unie en Duitsland kwamen de afgelopen week ontkenningen van de geruchten als zou Portugal door de EU hiertoe worden aangespoord.

Maar beleggers bleven zich zorgen maken over de situatie in Portugal en met name die in Spanje, waar de staatsschuld ook flink is opgelopen.

85 miljard

Zondag kwamen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om te vergaderen over de schuldencrisis. Naar verwachting zullen ze het eens worden over een steunpakket van 85 miljard euro voor Ierland.

Het wordt de tweede grote reddingsoperatie dit jaar voor een land in de eurozone, na de 110 miljard euro internationale steun voor Griekenland dit voorjaar. Daarnaast zetten de ministers zondag de eerste stappen voor een permanent Europees noodfonds.

Midden december moet een knoop hierover worden doorgehakt. Het is de vraag of beleggers zondag gerustgesteld zullen worden door de Europese leiders.

China

Afgelopen week werden de financiële markten bovendien opgeschrikt door de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Zondag zei China zich in te willen spannen om de patstelling tussen de landen te doorbreken. Het land noemde de huidige situatie zorgwekkend.

Uit de Verenigde Staten kwamen de afgelopen tijd positievere signalen. Aandelen van Amerikaanse detailhandelsketens deden het de afgelopen week relatief goed, dankzij optimisme over een aantrekkend consumentenvertrouwen.

Black Friday

Of dit vertrouwen echter in klinkende munt wordt omgezet, moet nog blijken. Vrijdag ging met `Black Friday', de dag na Thanksgiving, het winkelseizoen voor de feestdagen van start.

Eerste schattingen van onderzoeksbureau ShopperTrack wijzen erop dat deze dag voor winkeliers een matig succes was. Het aantal klanten steeg met 2,2 procent ten opzichte van een jaar geleden, maar zij gaven slechts 0,3 procent meer uit.

De eerste tekenen wijzen erop dat met name internetwinkels geprofiteerd hebben van de zoektocht van Amerikaanse consumenten naar koopjes. Donderdag zullen belangrijke Amerikaanse detailhandelsketens bij de publicatie van de laatste verkoopcijfers waarschijnlijk commentaar geven over de verkopen van het afgelopen weekeinde.

Een belangrijk cijfer dat beleggers deze week in de gaten zullen houden is het Amerikaanse banenrapport van aanstaande vrijdag. Economen gepolst door Reuters rekenen erop dat er in november 140.000 banen bij zijn gekomen. Als dit cijfer wordt gehaald, zou dat wijzen op een verbeterde trend op de Amerikaanse arbeidsmarkt.