NEW YORK - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn vrijdag met verliezen aan de handel begonnen. Ook de Amerikaanse beleggers voelden de zorgen over de Europese schuldencrisis en de spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Kort na de opening noteerde de Dow-Jonesindex 104 punten lager op 11082 punten. Een verlies van 0,9 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 0,7 procent lager op 1190 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor eveneens 0,7 procent en stond op 2525 punten.

Black Friday

Donderdag bleven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met Thanksgiving. Vrijdag hoeven de handelaren niet meer dan een halve dag aan het werk. De 'Black Friday' na Thanksgiving is traditioneel de dag waarop Amerikanen massaal aan het winkelen slaan.

Mogelijk krijgen de beurzen nog een positieve impuls als er vroege berichten komen over stevige bestedingen tijdens de inkoopochtend.

''De EU lijkt geen duidelijke oplossing te bieden voor de schuldencrisis en daardoor worden beleggers erg zenuwachtig'', aldus een Amerikaanse analist. ''Het goede nieuws is dat de Amerikaanse consument helemaal terug lijkt te zijn''.