AMSTERDAM - De Nederlandse regering staat positief tegenover de mogelijke overname van kabelbedrijf Draka door het Chinese Xinmao. Dat laat het Ministerie van Economische Zaken weten in een reactie.

"Overnames door buitenlandse bedrijven trekken met name de aandacht van overheden waar publieke belangen spelen. Daar lijkt bij Draka geen sprake van te zijn", aldus een woordvoerder van het Ministerie.

De Nederlandse regering staat positief tegen over de buitenlandse investering. "Die leveren een ontwikkelde economie als de Nederlandse voordelen op in de vorm van meer werkgelegenheid, zowel direct als indirect, meer innovatie, meer concurrentie en efficiëntere productieprocessen."

"Zolang bedrijven in Nederland blijven, is het voor de werkgelegenheid en welvaart niet zo relevant of het betreffende bedrijf in Nederlandse dan wel buitenlandse handen is."

Groei-economie

Dat China een groei-economie is, kan nog eens een extra positief effect hebben. "Bedrijven uit opkomende economieën hebben vaak veel geld in kas. Overnames zijn voor hun de snelste manier om voet aan de grond te krijgen in ontwikkelde economieën. Nederland kan hiermee zijn voordeel doen: het kapitaal vanuit China is een welkome aanvulling in de westerse economieën."

De Chinese investering in de Nederlandse economie bedroeg in 2009 1,2 miljard euro, een fractie van het totaal van 452 miljard aan buitenlandse investeringen.

Chinese overheid

Nu een overheidsfunctionaris van de Chinese stad Tianjin - waar Xinmao gevestigd is - donderdag bekendmaakte het bod van Xinmao op kabelbedrijf Draka goed te keuren, lijkt de overname steeds dichterbij te komen. De Chinezen boden 20,5 euro per aandeel, ruim 3 euro meer dan het vorige bod van het Italiaanse Prysmian.

De Franse kabelaar Nexans deed vorige week als eerste een bod op de Nederlandse onderneming. Donderdag kondigde het bedrijf aan uit de overnamestrijd te stappen.

Amerikanen

In de Verenigde Staten ligt de overname van Draka door een Chinees bedrijf nog wel gevoelig, zo schrijft het FD. Een onderdeel van Draka levert daar producten aan diverse onderdelen van het Amerikaanse leger.

Als Draka inderdaad in Chinese handen komt, betekent dat mogelijk dat het Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS) een rol gaat spelen in de overnamestrijd.

Technische informatie

Joop Krant, die Draka adviseert in de overnameperikelen zegt zich geen zorgen te maken. "Er zijn genoeg mogelijkheden om dit op te lossen. Je zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat een nieuwe aandeelhouder geen technische informatie krijgt die gerelateerd is aan producten voor de Amerikaanse defensie-industrie", aldus de zakenbankier in de krant.