AMSTERDAM - Europese beleggers wisten zich vrijdag niet te ontworstelen aan de zorgen over de schuldenproblematiek in de eurozone. Na Ierland zou nu Portugal aan de beurt zijn om steun te vragen aan het Europese noodfonds.

Ook zijn er zorgen over de situatie in Spanje. ''De onrust leeft'', aldus private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,51 punten (0,7 procent) op 336,26 punten. De MidKap-index stond op een verlies van 2,57 punten (0,4 procent) op 596,12 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen tot 0,8 procent.

Portugal

Beleggers maken zich zorgen dat na Ierland nu ook Portugal aan de beurt zou zijn om aan te kloppen bij het Europese noodfonds. Vanuit de Europese Unie en Duitsland kwamen er ontkenningen van de geruchten als zou Portugal door de EU hiertoe worden aangespoord.

Maar beleggers bleven zich zorgen maken over de situatie in Portugal en met name die in Spanje, waar de staatsschuld ook flink is opgelopen.

Als Portugal hulp uit het noodfonds zou krijgen, zou dit goed uitpakken voor Spanje, omdat dat land veel Portugese staatsobligaties bezit. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero sloot vrijdag uit dat Spanje zelf om steun zal vragen. Er is volgens hem geen scenario denkbaar waarbij een steunaanvraag door Spanje zal plaatsvinden.

Korea en China

''Hierbij komen de ellende in Korea en de zorgen over de groeibeperkingen voor de Chinese economie'', zei Sirks. ''Het negatieve nieuws loopt op en financiële fondsen worden nu het kind van de rekening.'' In de AEX verloor ING 2,8 procent. Aegon raakte 2,1 procent kwijt. Het Britse Barclays leverde in Londen 3,2 procent in en Deutsche Bank verloor in Frankfurt ongeveer 2 procent.

In Amsterdam was bouwbedrijf BAM een sterke daler met een verlies van 4,1 procent. De Amerikaanse bank Goldman Sachs begon vrijdag met het volgen van BAM met een 'verkoop'-advies.

Xinmao

Kabelaar Draka sloot 0,5 procent lager op 19,11 euro. Vrijdag meldde persbureau Reuters dat het Chinese Xinmao steun zou krijgen van de Chinese bank Minsheng bij het bod op Draka. Xinmao heeft 20,50 euro per aandeel geboden voor Draka. Eerder bood het Italiaanse Prysmian 17,20 euro.

De euro zakte door de zorgen over de schuldencrisis vrijdag steeds verder weg. De Europese munt noteerde rond het slot van de Europese beurzen vrijdag 1,3230 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op donderdag was dat nog 1,3370 dollar.