AMSTERDAM - Het gevaar van een financieel bankroet van Ierland is ondanks forse bezuinigingen en een pakket noodhulp van de EU-landen en het IMF nog niet geweken.

De rente op Ierse staatsleningen stijgt terwijl handelaren in Ierse staatsobligaties meer onderpand moeten afstaan aan LCH Clearnet, een van de belangrijkste handelsplatformen.

De rente op tienjarige Ierse staatsleningen liep donderdag op tot meer dan 9 procent, in de buurt van het recordniveau van 9,243 procent van twee weken geleden. Door de hogere rente is Ierland steeds meer geld kwijt om zijn schulden te kunnen herfinancieren.

Een belangrijk handelsplatform voor staatsschuld, LCH Clearnet, verhoogde donderdag de hoeveelheid onderpand die obligatiehandelaren moeten afstaan van 30 procent naar 45 procent. Het is al de derde keer deze maand dat het handelsplatform de eisen aanscherpt vanwege de oplopende risico's die de handel in Ierse obligaties met zich meebrengt.

Nerveus

Een ander teken dat de financiële markten nerveus zijn, zijn de stijgende kosten van het verzekeren tegen een faillissement van Ierse obligaties door middel van zogeheten 'credit default swaps' (cds). De jaarlijkse kosten van het verzekeren van 1 miljoen euro aan obligaties van de bank Allied Irish Bank zijn bijvoorbeeld gestegen naar 550.000 euro, terwijl dat in augustus nog 80.000 kostte.

Beleggers vrezen dat Portugal, een land dat eveneens kampt met een enorme schuldenlast, de volgende is die een beroep moet doen op het EU-noodfonds, dat eerder dit jaar werd ingesteld naar aanleiding van de Griekse financiële crisis. De EU liet donderdag echter weten dat er geen gesprekken worden gevoerd over hulp aan andere landen.