AMSTERDAM - De AEX-index is donderdag met een bescheiden winst gesloten. De handelsdag verliep rustig, zonder inspiratie vanuit New York. Wall Street was gesloten in verband met Thanksgiving Day.

De graadmeter van de Amsterdamse aandelenbeurs sloot 0,5 procent hoger op 338,77 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,8 procent tot 598,69 punten.

De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,8 procent, Parijs bleef achter met een winst van 0,3 procent.

ASML

ArcelorMittal en ASML staken boven de overige AEX-fondsen uit met winsten van respectievelijk 2,8 en 3,4 procent.

Het staalconcern profiteerde van de positieve macro-economische cijfers die woensdag naar buiten kwamen in de Verenigde Staten. Voor de koerswinst van de chipmachinefabrikant hadden handelaren geen verklaring.

BHP Billiton

De gunstige cijfers over de Amerikaanse economie, waaronder het laagste aantal uitkeringsaanvragen sinds de zomer van 2008, stuwden in Londen vooral de mijnbouwers. BHP Billiton en Rio Tinto wonnen 2 procent.

Imtech stond ook in de belangstelling. De technisch dienstverlener maakte bekend het Zwitserse Penta over te nemen. Daarmee wil Imtech zijn positie op de Europese IT-markt versterken. Analisten toonden zich tevreden over de aankoop van Imtech en beleggers beloonden Imtech met een koerswinst van 2,3 procent.

Gamma Holding

Producent van technisch textiel Gamma Holding meldde met zijn banken overeenstemming te hebben bereikt over de aanpassing van de voorwaarden voor enkele kredietfaciliteiten.

De betreffende banken kunnen de leningen ter waarde van in totaal 295 miljoen euro niet meer omzetten in preferente aandelen. Ook gaat de rente die Gamma betaalt, fors omlaag. Het aandeel ging donderdag op de beurs 6 procent omhoog.

Draka

Kabelproducent Draka meldde een opdracht te hebben gekregen ter waarde van circa 23 miljoen euro. Woensdag werd ook bekend dat het Franse bedrijf Nexans uit de strijd over de overname van de Nederlandse kabelproducent stapt. Beleggers zetten Draka 0,8 procent lager.

De euro noteerde donderdag 1,3370 dollar tegen 1,3345 dollar bij het slot van de Europese handel op woensdag.