NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag flink hoger gesloten ten opzichte van dinsdag. Beleggers reageerden positief op een meevallend cijfer over het aantal werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten.

Ook cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen zorgden voor enthousiasme. De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde een winst van 1,4 procent op 11.187,28 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,5 procent naar 1198,35 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,9 procent in de plus op 2543,12 punten.

De effectenbeurzen sloten dinsdag nog fors lager door oplopende spanningen tussen Noord-Korea en Zuid-Korea en zorgen over de Europese schuldencrisis. De Dow Jonesindex verloor toen 1,3 procent.

Werkloosheid

Beleggers reageerden positief op een meevallend cijfer over het aantal werkloosheidsaanvragen in de VS.

Afgelopen week deden 407.000 Amerikanen een eerste aanvraag voor een uitkering tegen een herziene 441.000 een week eerder, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.

Het cijfer was beter dan de 435.000 die analisten hadden verwacht en bereikte daarmee het laagste niveau sinds de zomer van 2008.

Consumentenvertrouwen

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in november gestegen tot het hoogste niveau sinds juni. Consumenten werden volgens onderzoekers optimistischer dankzij verbeterde omstandigheden op de Amerikaanse arbeidsmarkt en vroege kortingen bij detailhandelketens.

De index bereikte op basis van definitieve cijfers een stand van 71,6 punten, tegen een stand van 67,7 punten een maand eerder. Het cijfer was beter dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een stand van 69,5 punten.

Thanksgiving

De beurzen in New York zijn donderdag gesloten wegens de viering van Thanksgiving en op vrijdag gaan ze eerder dicht.

De euro noteerde in New York 1,3331 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,3345 dollar waard.