RIDDERKERK - Sabon, een winkelketen in huidverzorgingsproducten, streeft naar een notering op Alternext in Amsterdam. Mogelijk wordt de stap in het eerste kwartaal van 2011 gezet. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Als de notering doorgaat is Sabon het derde Nederlandse bedrijf op de Alternextmarkten van Euronext, na handelsbedrijf Reesink en detacheerder TMC. In totaal worden op Alternext 162 overwegend Franse fondsen verhandeld.

Sabon is nu nog in handen van het beleggingsfonds Sabon Funding, dat beheert wordt door voormalig VEB-topman Peter Paul de Vries. Bij de beursgang zullen de participaties worden omgezet in aandelen. Volgens directeur Bob Ultee van Sabon gaat het om 495.000 stuks.

Sabon maakte ook bekend, op basis van voorlopige cijfers, sinds maart van dit jaar winstgevend te zijn. Ook het bedrijfsresultaat (ebitda) is positief. Ultee wilde de resultaten niet concretiseren.

Kopen

Volgens Ultee zijn de omzetten in een vergelijkbaar aantal winkels sinds maart meer dan 30 procent hoger dan in dezelfde periode van 2009.

''Wij merken dat de Nederlandse consument weer meer koopt en dat het effect van de economische crisis in de detailhandel zichtbaar afneemt'', aldus Ultee. Sabon verwacht dat de positieve trend in de belangrijke decembermaand zal doorzetten.

Kosten

De resultaten in het boekjaar van 1 augustus 2009 tot en met 31 juli 2010 zijn naar verwachting negatief vanwege de kosten voor uitbreiding van het bedrijf. Zo wordt deze week een vestiging in de Amsterdamse Kalverstraat geopend, volgende week gevolgd door twee filialen in Utrecht en Rotterdam.

Daarmee staat de teller op 49 winkels in Nederland. Ultee streeft naar 80 à 100 filialen aan het eind van 2011.

Sabon kondigde in september aan het moederbedrijf Sabon International, dat 125 winkels heeft in twaalf landen, te willen overnemen. Het is de bedoeling dat die transactie nog dit jaar wordt afgerond. Tot dusver wordt ''goede progressie'' geboekt.