DEN HAAG - Investeerders hebben de eerste negen maanden van dit jaar ruim 23 miljard euro koerswinst geboekt op obligaties.

De totale beurswaarde van de op de Amsterdamse beurs genoteerde obligaties steeg met 50 miljard euro naar 883 miljard euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

De rente op de kapitaalmarkt daalde in de afgelopen periode van 3,55 naar 2,50 procent. Dat zorgde vooral bij de staatsobligaties voor forse koerswinsten.

Staatsobligaties

De totale koerswinst op staatsobligaties was ruim 12 miljard euro, 5,5 procent van de beurswaarde van eind 2009. Het rendement op obligaties van financiële instellingen bleef met ruim 2 procent hierbij achter.

Onzekerheden in de financiële markten deden beleggers in obligaties vooral kiezen voor de relatief veilige Nederlandse staatsobligaties, aldus het CBS.

Het koersrendement van alle obligaties op de Amsterdamse beurs kwam uit op bijna 3 procent van de beurswaarde eind 2009.

Rente

De dalende rente levert een belangrijk voordeel voor de Nederlandse schatkist. De overheid hoeft minder rente te betalen bij het financieren van de overheidsschuld. In de eerste negen maanden van 2010 gaf de overheid voor 47 miljard euro aan obligaties uit met een gemiddelde rente van 2,35 procent.

Over dezelfde periode in 2009 was de gemiddelde rente op uitgegeven staatsleningen nog 3,07 procent.

De rente voor Nederlandse staatsobligaties is een van de laagste in Europa, alleen Duitsland hoeft iets minder te betalen. Griekenland betaalt van alle Europese landen het meest met 11,3 procent.