AMSTERDAM - Het beursgenoteerde Tianjin Xinmao Science & Technology bevestigde woensdag dat het moederbedrijf Xinmao Group het Nederlandse kabelbedrijf Draka wil overnemen. De beoogde transactie is echter afhankelijk van goedkeuring van Peking, aldus de onderneming.

Tianjin Xinmao biedt 20,50 euro per aandeel, ofwel 1 miljard euro in totaal, voor Draka. In het persbericht stond echter ook dat de omvang van het bod ''meer dan 5 miljard yuan'' (563 miljoen euro) bedraagt.

De Chinezen verklaarden het verschil tussen beide sommen niet. Wel zeiden ze ''gedetailleerde gesprekken te voeren met Draka'', maar dat er nog instemming van de Chinese overheid nodig is.

Haalbaarheid

In de markt bestaat veel scepsis over de haalbaarheid van de aankoop door het grotendeels onbekende Xinmao Group. De beurswaarde van Xinmao Science & Technology is een derde van de waarde van Draka. Het Chinese bedrijf haalde vorig jaar een winst van 51,4 miljoen yuan.

Het bod van het Italiaanse Prysmian (17,20 euro per aandeel) wordt meer kans toegedicht. Het Franse Nexans lijkt met zijn bod van 15 euro per aandeel te zijn afgehaakt in de biedingstrijd.