AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten, na de stevige verliezen een dag eerder. De handel kreeg onder meer steun van meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de flink hogere koersen op Wall Street.

Ook het bezuinigingspakket dat Ierland bekendmaakte, viel in de smaak bij beleggers.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 2,38 punten (0,7 procent) op 337,20 punten. Dinsdag kelderde de AEX nog 2,2 procent. De MidKap steeg 7,95 punten (1,4 procent) tot 593,91 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen tot 1,8 procent omhoog. Parijs deed het wat rustiger aan met een koerswinst van 0,6 procent.

Uitkeringen

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen afgelopen week met 34.000 is gedaald naar 407.000. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van 2008. Het cijfer viel bovendien lager uit dan analisten hadden verwacht.

De beurzen in New York stonden tot 1,8 procent hoger. Wall Street blijft donderdag gesloten in verband met de viering van Thanksgiving en is vrijdag een halve dag geopend.

Ierland kondigde woensdagmiddag een bezuinigingspakket aan van 15 miljard euro in de komende vier jaar. Daarmee moet het begrotingstekort van 32 procent worden teruggebracht naar 3 procent.

TomTom

In de AEX was de producent van navigatieapparatuur TomTom een opvallende stijger met een plus van 6,5 procent. Daar was geen aanwijsbare reden voor. Bodemonderzoeker Fugro won 2,4 procent en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM klom 3,1 procent. Uitzendconcern Randstad ging 1,9 procent omhoog.

Bij de kleinere fondsen was automatiseerder Qurius een uitschieter met een winst van 8,8 procent. Het bedrijf zei dinsdag nabeurs dat het een project gaat doen voor Bravilor Bonamat, een producent van koffiemachines.

Dinsdag won het aandeel al 3,3 procent nadat de Belgische branchegenoot RealDolmen had gezegd dat Qurius een van de partijen is waarmee wordt gesproken over een fusie of overname.

Draka

Draka sloot 0,4 procent hoger. Het Chinese Xinmao is in gesprek gegaan met de Nederlandse kabelproducent over het voorgenomen overnamebod. Het Franse Nexans trok zich woensdag terug uit de overnamestrijd.

De euro noteerde 1,3345 dollar tegen 1,3370 dollar aan het einde van de handel een dag eerder.