AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben maandag de handel met winst afgesloten. Een grote overname en meevallende macrocijfers in de Verenigde Staten drukten de zorgen over de Europese schuldencrisis naar de achtergrond.

De AEX, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, noteerde aan het einde van de handelsdag een winst van 2,33 punten op 345,53 punten. Dat is een plus van 0,7 procent. De MidKap-index ging 1,1 procent omhoog tot 590,23 punten.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tot 0,9 procent hoger.

Caterpillar

Caterpillar, een Amerikaanse producent van zware machines, maakte maandagmiddag bekend zijn branchegenoot Bucyrus over te nemen voor een bedrag van 8,6 miljard dollar (6,3 miljard euro). Dit zorgde voor optimisme op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex kort na opening op een winst van 0,4 procent stond.

Daarnaast bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel dat de detailhandelsverkopen in de VS in oktober met 1,2 procent waren gestegen. Dat is veel hoger dan analisten hadden verwacht.

Ierland

Verder liet de Ierse regering weten in contact te staan met andere overheden over de financiële problemen van het land. De staat heeft echter geen verzoek om externe steun gedaan. Sinds eind vorige week is de Europese schuldencrisis weer een groot zorgpunt voor beleggers. De directe aanleiding was het bijna stilvallen van de handel in Ierse staatsleningen.

In Amsterdam ging TomTom aan kop van de AEX met een koerswinst van 5,9 procent en een handelsvolume ver boven het gemiddelde. Rabo Securities had zijn beleggingsadvies voor het aandeel verhoogd.

TNT

Post- en pakjesbedrijf TNT stond onderin de AEX met een min van 0,5 procent. Naar verwachting gaan de postbodes in Nederland dinsdag een staking houden.

In de MidKap steeg de koers van bouwer Heijmans met 4,8 procent. Vorige week verhoogden enkele analisten hun beleggingsadviezen voor het aandeel, nadat de bouwer in een handelsbericht over het derde kwartaal had laten weten over heel 2010 winst te verwachten.

Ten Cate

De producent van specialistische textiel Ten Cate was met een plus van 3,1 procent ook bovenin de MidKap te vinden. Het bedrijf maakte maandag bekend zijn activiteiten in Azië uit te breiden met een overname.

De euro noteerde 1,3620 dollar, tegen 1,3715 dollar aan het eind van de handel op vrijdag.

Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder en kostte 85,30 dollar.