AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam gaat een drukke week tegemoet. Naast een flink aantal Nederlandse bedrijfscijfers en macrocijfers uit de Verenigde Staten, houden beleggers de ontwikkelingen rond de schulden van Ierland en de Amerikaanse belastingen scherp in de gaten.

Eind vorige week laaide de onrust over de Europese schuldencrisis weer op door het nagenoeg stilvallen van de handel in Ierse staatsleningen. Hoewel het land voorlopig genoeg geld in kas heeft en geen nieuw geld hoeft op te halen, zit het diep in de financiële problemen.

Hierdoor lijkt het onvermijdelijk dat de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een pakket noodleningen beschikbaar zullen stellen. Het hele weekend gonsde het van geruchten.

Als er inderdaad actie wordt ondernomen, zal dit naar verwachting een kalmerend effect hebben op de financiële markten.

Bedrijfscijfers

Op het Damrak publiceert investeringsfonds Value8 maandag voorbeurs een handelsbericht en komt vastgoedbedrijf Homburg nabeurs met cijfers. Een dag later is het de beurt aan fietsenmaker Accell en HAL Invest, het beursgenoteerde investeringsfonds van de familie Van der Vorm, bekend van de Holland Amerika Lijn.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM komt woensdag met haar resultaten over de eerste helft van het gebroken boekjaar.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt ligt wat betreft bedrijfscijfers op donderdag. Supermarktconcern Ahold geeft dan zijn resultaten. Dit is ook de dag van bouwer BAM en bouwer en baggeraar Boskalis.

Ook bodemonderzoeker Fugro, uitgever Reed Elsevier, grondstoffenhandelaar Acomo en technisch dienstverlener Batenburg staan deze dag op de rol. Digitale kaartenmaker AND sluit de week op vrijdag af.

Verder zijn de ogen gericht op de stakingsperikelen bij postbedrijf TNT. De postbodes zijn van plan om dinsdag een landelijke 24 uursstaking te houden tegen plannen van TNT om 3100 postbodes te ontslaan.

Werkloosheid

Uit de VS komen maandag cijfers over de detailhandelsverkopen in oktober. Op dinsdag komt de ontwikkeling van de producentenprijzen in dezelfde maand naar buiten. Een dag later de consumentenprijzen en cijfers over het aantal nieuw in aanbouw genomen huizen. Op donderdag staat het wekelijkse cijfer voor de werkloosheidsaanvragen op de agenda.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert ergens in de week de jongste Nederlandse werkloosheidscijfers. Het CBS publiceert verder donderdag de stand van het consumentenvertrouwen en vrijdag de consumentenuitgaven in september.

Obama

De Amerikaanse president Obama en Republikeinse en Democratische Congresleiders praten donderdag over de toekomst van de belastingverlagingen die aan het begin van deze eeuw zijn doorgevoerd.

De partijen zijn het niet eens over de voortzetting van de lage tarieven. Als er helemaal geen verlenging komt en de tarieven begin volgend jaar automatisch omhooggaan, is dat volgens veel economen slecht voor de economie.