AMSTERDAM - Door drukte wat van het beursnieuws gemist? NUzakelijk zet de Amsterdamse beursweek van dag tot dag voor je op een rij.

Over de week bezien verloor de Amsterdamse hoofdgraadmeter 3,70 punten (1,1 procent) en ging het weekend in op een slotstand van 343,20 punten.

Maandag

De AEX trapte de handelsweek af met een kleine min van 0,1 procent, na een week van aardige winsten.

Bouwbedrijven sprongen er in Amsterdam bovenuit, na een adviesverhoging van SNS Securities. BAM won 1,9 procent en voerde de AEX aan. Heijmans was met een plus van 3,8 procent koploper in de MidKap. Ballast won 1,8 procent.

Anders fondsen die in de belangstelling stonden waren Air France-KLM (plus 1,2 procent). De luchtvaarder meldde een stijging van het passagiersvervoer in oktober. Staalconcern ArcelorMittal onthulde een overnamebod op Baffinland en schreef 1,1 procent bij.

Internetbroker BinckBank daalde 3,7 procent. De afgelopen tijd was het aandeel hard opgelopen door geruchten over een mogelijke overname van het bedrijf.

Dinsdag

Een dag later waren beleggers positiever gestemd en eindigde de AEX 0,3 procent hoger. Beleggers bleken weer bereid te zijn geld in aandelen te steken, na de stimuleringsmaatregelen die de Amerikaanse Federal Reserve vorige week aankondigde.

In heel Europa stonden mijnbedrijven in de belangstelling na fors gestegen metaalprijzen. Aandelen van onder meer Xstrata, BHP Billiton en Antofagasta stegen tot 3,1 procent. In Amsterdam steeg ArcelorMittal met een iets voorzichtigere 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws was er onder meer van de Deense bierbrouwer Carlsberg. Hoewel Carlsberg zijn winstverwachting verhoogde, waarschuwde de brouwer voor hogere grondstofprijzen en moeilijke marktomstandigheden. Beleggers zetten het aandeel fors lager (min 5 procent). In Amsterdam zakte Heineken 1,8 procent mee.

Een andere daler in de AEX was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De maatschappij hangt mogelijk een boete boven het hoofd wegens verboden prijsafspraken. Het aandeel sloot 1,2 procent lager.

Woensdag

Woensdag, donderdag en vrijdag domineerde de schuldencrisis in Ierland de stemming op de beurzen. Ook gingen er geruchten in de markt dat er een bankencrisis dreigt in Brazilië. De Amsterdamse hoofdgraadmeter moest woensdag 0,5 procent loslaten.

Op het Damrak beperkte ING het verlies van de AEX met de aankondiging van plannen om de verzekeringstak te splitsen. De bank wil een Amerikaans en een Europees verzekeringsbedrijf creëren met allebei een eigen beursnotering. Het aandeel dikte 2,4 procent aan.

Elders in Europa hadden de banken het juist zwaar. Het Franse Société Générale zakte 3,9 procent en het Italiaanse Unicredit daalde 4,6 procent.

SBM Offshore behoorde tot de dalers in de AEX met een verlies van 1,1 procent. Het concern maakte bekend dat de omzet dit jaar zal uitkomen rond het niveau van vorig jaar en verwacht dit jaar geen grote orders meer binnen te halen.

Air France-KLM moest opnieuw 2,1 procent inleveren vanwege de boete van de Europese Commissie wegens kartelvorming.

Bij de MidKappers ging Advanced Metallurgical Group (AMG) aan kop met een koerssprong van 3,1 procent. Het bedrijf verwacht volgend jaar een duidelijke verbetering van de financiële resultaten ten opzichte van 2010.

Donderdag

De schuldenproblematiek van Ierland en teleurstellende cijfers van het Amerikaanse Cisco zorgden voor een mineurstemming op de beurzen. Ook heerste er enige onrust over de uitkomsten van de G20-top in Zuid-Korea. De AEX sloot 0,4 procent lager.

Opnieuw zakten financiële fondsen. Aandelen van onder meer Bank of Ireland, Royal Bank of Scotland en Unicredit stonden tot 7,9 procent lager.

Beleggers in Amsterdam kregen donderdagochtend een stortvloed aan bedrijfsnieuws te verwerken. Verzekeraar Aegon maakte een veel hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal bekend. Het aandeel schommelde, maar ging uiteindelijk 0,6 procent hoger de dag uit.

Bouwfonds Heijmans wist zowel de winstgevendheid als de operationele marge te verbeteren ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de topman van het bedrijf heeft de woningmarkt de bodem bereikt. Beleggers beloonden het aandeel voor het nieuws (plus 2,6 procent).

Automatiseerder Ordina en papierproducent Crown van Gelder meldden tegenvallende resultaten. Crown van Gelder weet de gestegen grondstofprijzen nog niet door te berekenen. Het aandeel verloor 5,1 procent. Ordina zakte 2,7 procent.

Vrijdag

De handelsweek werd in mineur afgesloten. De AEX-index leverde 0,5 procent in op de aanhoudende onrust over een Europese schuldencrisis, de G20-top en geruchten over een renteverhoging in China.

De grondstoffenprijzen gingen omlaag door de speculaties over China. De vrees bestaat dat door een tragere groei in China de vraag naar grondstoffen zal afzwakken. In de AEX zakte staalconcern ArcelorMittal 2,6 procent. De mijnbouwbedrijven BHP Billiton, Xstrata en Rio Tinto verloren in Londen tot 2 procent.

Een andere opvallende daler was Vopak. Het tankopslagbedrijf handhaafde vrijdag op basis van de derdekwartaalcijfers de verwachtingen voor 2010, terwijl beleggers juist op een verdere verhoging van de verwachtingen hadden gehoopt. Vopak verloor ruim 5 procent.

Euro

De euro was aan het einde van handelsweek 1,3714 dollar waard. Een week eerder was de munt nog 1,4060 dollar waard.