MUMBAI - Het Indiase Tata Steel heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een beter dan verwacht resultaat behaald. De staalproducent schreef een nettowinst van 19,78 miljard roepia (449 miljoen dollar), zo maakte Tata Steel vrijdagavond bekend.

In dezelfde periode vorig jaar leed het op zes na grootste staalconcern ter wereld nog een nettoverlies leed van 27,07 miljard roepia.

De winst was hoger dan analisten hadden verwacht. Die hielden rekening met een nettoresultaat van 16 miljard roepia. De staalproducent zag vooral de verkopen in India zelf flink aantrekken.

''Geholpen door een sterke industriële activiteit en grote vraag vanuit de infrastructuur, constructiebouw en de autosector'', aldus Tata Steel-directeur Nerurkar. De totale omzet steeg met 11 procent tot 280,9 miljard roepia.

Corus

Het staalbedrijf, onderdeel van het conglomeraat Tata Group, werd een van de grootste staalproducenten in de wereld na de overname van het Brits-Nederlandse Corus voor ruim 13 miljard dollar in 2007. Ook Tata Steel Europe, het voormalige Corus, haalde een positief resultaat ondanks een moeilijke markt, aldus het bedrijf.

''De winst in Europa is vooral te danken aan kostenreducties en reorganisatiemaatregelen in antwoord op de financiële crisis'', zei topman Karl-Ulrich Köhler in een toelichting. Volgens het bedrijf blijft de vraag naar staal in Europa de komende tijd onzeker.