AMSTERDAM – Olieconcern Petronas heeft ruim 4 miljard dollar (2,9 miljard euro) opgehaald met de beursgang van de chemische tak van het bedrijf. Dit melden internationale media vrijdag. De beursgang is een van de grootste in Zuidoost-Azië ooit.

De nieuwe beursnotatie van Petronas Chemicals leverde twee keer zoveel op als analisten eerder hadden geschat en reflecteert volgens marktkenners de sterke vraag naar Aziatische aandelen. Naar verluidt zou er tien keer zijn overschreven op de beursgang.

Petronas bracht 31 procent van de aandelen naar de beurs van Kuala Lumpur, de overige aandelen blijven in handen van het Maleisische staatsbedrijf.

Tekort

Eerder bracht Petronas al een ander onderdeel van het olieconcern naar de beurs. Ook op deze beursgang werd zwaar overschreven. Op de Maleisische beurs zou een tekort zijn aan aandelen.

De Maleisische regering probeert meer bedrijven naar de beurs te brengen om aan de vraag te voldoen. Beide beursintroducties van de Petronas onderdelen zouden onderdeel van dit plan zijn.

Eind vorige maand werd ook al een recordbedrag opgehaald door de Aziatische tak van de Amerikaanse verzekeraar AIG. De dochtermaatschappij, AIA, haalde ruim 12 miljard euro op met een beursintroductie aan de aandelenmarkt van Hongkong.