Amsterdam - Air France-KLM topman Jean-Cyril Spinetta zegt vrijdag dat Europese budgetmaatschappijen en luchtvaartmaatschappijen in de Golfstaten niet op dezelfde manier worden geraakt door de economische neergang als traditionele vliegmaatschappijen.

"De mate van winstgevendheid, wat het belangrijkste criterium is voor iedere economische marktspeler, is voor deze bedrijven secundair", zegt de bestuursvoorzitter in een interview met de Franse krant Le Figaro. Daarmee verwees hij naar vliegmaatschappijen uit de Golfstaten zoals Emirates.

Volgens Spinetta is de financiele situatie van deze bedrijven niet goed bekend, omdat ze niet beursgenoteerd zijn en ze krijgen bovendien onbeperkte staatssteun. Ze maken de industrie kapot, aldus de CEO in het interview.

Spinetta meldt verder dat de recente ontwikkelingen rondom Ryanair in Corsica schokkend zijn. Met de beslissing om bedrijfsactiviteiten te stoppen indien lokale autoriteiten een geplande subsidie niet betalen "bewijst Michael O'Leary dat hij staatssteun nodig heeft om zijn zakelijk model in stand te houden", aldus Spinetta.