AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag onder druk door de aanhoudende onrust over de Europese schuldencrisis en geruchten over een renteverhoging in China.

Ook de regeringsleiders van de G20-landen konden op hun bijeenkomst in Seoul geen oplossing bedenken voor de dreigende valutaoorlog.

De AEX-index sloot 0,5 procent, ofwel 1,63 punt lager op 343,20 punten. De MidKap-index zakte 1 procent tot 583,83 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen respectievelijk 0,3 en 0,9 procent omlaag. De beurs in Frankfurt wist 0,2 procent hoger te sluiten.

Rente

Vrijdag staken geruchten de kop op dat China de rente gaat verhogen om de inflatie in te dammen en daarmee de economie zou proberen af te remmen. China is momenteel de drijvende kracht achter het herstel van de wereldeconomie. De geluiden uit China zetten de beurzen in Azië vrijdag al flink lager.

De Europese schuldencrisis luidde deze week een nieuw hoofdstuk in. Het Ierse begrotingstekort is dit jaar flink opgelopen in plaats van gedaald. Geruchten dat het land een beroep zou moeten doen op het noodfonds van de EU, hingen als een donkere wolk boven de markt, hoewel het land aangaf voorlopig geen hulp nodig te hebben.

Sneeuwbaleffect

''De beurzen zijn onzeker. Kan dit een sneeuwbaleffect krijgen? Niemand weet het'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van VPV Bankiers.

De grondstoffenprijzen gingen omlaag door de speculaties over China. De vrees bestaat dat door een tragere groei in China de vraag naar grondstoffen zal afzwakken. In de AEX zakte staalconcern ArcelorMittal 2,6 procent. De mijnbouwbedrijven BHP Billiton, Xstrata en Rio Tinto verloren in Londen tot 2 procent.

Vopak

Een andere opvallende daler was Vopak. Het tankopslagbedrijf handhaafde vrijdag op basis van de derdekwartaalcijfers de verwachtingen voor 2010, terwijl beleggers juist op een verdere verhoging van de verwachtingen hadden gehoopt. Vopak verloor ruim 5 procent.

De euro was 1,3714 dollar waard tegen 1,3660 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.