ROTTERDAM - Tankopslagbedrijf Vopak heeft de winst in het derde kwartaal verder opgevoerd.

De onderneming handhaafde vrijdag de verwachting dat het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen dit jaar uitkomt op ten minste 585 miljoen euro. In 2009 werd ruim 519 miljoen euro in de boeken gezet.

Vopak haalde in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (ebitda) van 153,8 miljoen euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. Scheidend bestuursvoorzitter John Paul Broeders sprak van ''een gezonde vraag naar onze diensten''.

Prognose

Financieel directeur Jack de Kreij wilde de prognose voor dit jaar niet verder aanscherpen. ''Dat zou een mathematische ingreep zijn. Wij denken dat het afgelopen kwartaal heeft aangetoond dat we de doelstelling echt gaan realiseren. Het is geen droom.''

Het bedrijfsresultaat (ebit) exclusief eenmalige posten steeg met 10 procent tot 114,8 miljoen euro. De toename is grotendeels toe te schrijven aan 9,7 miljoen euro aan positieve wisselkoerseffecten tussen een zwakkere euro en een sterkere dollar.

Tanks

Vopaks tanks zaten iets minder vol. De bezettingsgraad daalde licht, van 93 procent in het derde kwartaal van 2009 naar 92 procent. De daling is veroorzaakt door een achterblijvende vraag naar opslag van biobrandstoffen en de ingebruikname van nieuwe opslagcapaciteit.

Volgens De Kreij bestaat er grote onduidelijkheid in de markt over de wetgeving voor biobrandstoffen. ''Het is niet helder welke specificaties gelden voor grondstoffen, bijvoorbeeld of ze in de voedselketen moeten blijven of dat ze in biobrandstof gebruikt kunnen worden. Door die onzekerheid nemen investeerders nu minimale posities in.''