AMSTERDAM - De schuldenproblematiek van Ierland deed bij Europese beleggers zorgen over het herstel van de economie weer oplaaien. Teleurstellende cijfers van het Amerikaanse Cisco stemden bovendien Amerikaanse beleggers somber. De Europese graadmeters gingen mee in dit sentiment.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam met hoofdfondsen, sloot donderdag 0,4 procent lager op 344,83 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, sloot 0,7 procent in de min op een stand van 589,83 punten.

De graadmeter in Frankfurt won een fractie, terwijl in Londen de FTSE rond de slotstand van woensdag sloot. In Parijs stond er een verlies van 0,5 procent op de borden.

Europese beleggers maken zich zorgen over de steeds verder oplopende staatsschuld van Ierland. De komende weken zal dit nog nazingen op de beurzen, is de verwachting van handelaar Erik van Nugteren van VPV Bankiers.

''Zeker als de kwartaalcijfers opdrogen en beleggers steeds meer naar economische cijfers gaan kijken.''

Voorzichtig

In Europa verloren aandelen van financiële fondsen dan ook iets in waarde. Aandelen van onder meer Bank of Ireland, Royal Bank of Scotland en Unicredit stonden tot 7,9 procent lager.

''Markten zijn voorzichtig. Er zijn zorgen over de snelheid en kracht van de economische groei volgend jaar. Ook de terugkerende financiële bedrijfsresultaten zullen volgend jaar vertragen'', aldus een strateeg tegen persbureau Reuters.

G20

Er is ook enige onrust over de uitkomsten van de G20-top die donderdag in het Zuid-Koreaanse Seoul is begonnen. Wereldleiders komen hier bijeen om hun onderlinge irritaties over vermeende valuta-manipulaties op te lossen. Beleggers zijn er echter niet gerust op dat dit lukt.

Hierop verloor de euro terrein. Aan het einde van de handelsdag werd de Europese munt verhandeld voor 1,3660 dollar tegen 1,3725 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.

Stortvloed

Beleggers in Amsterdam kregen donderdagochtend een stortvloed aan bedrijfsnieuws te verwerken. Verzekeraar Aegon maakte een veel hoger dan verwachte winst over het derde kwartaal bekend.

Aanvankelijk werd het nieuws goed ontvangen, maar gedurende de middag moest het aandeel de winst weer inleveren. Aan het einde van de handelsdag keerde het optimisme terug en sloot het aandeel 0,6 procent hoger.

Heijmans

Bouwfonds Heijmans wist zowel de winstgevendheid als de operationele marge te verbeteren ten opzichte van een jaar geleden. Volgens de topman van het bedrijf heeft de woningmarkt de bodem bereikt. Beleggers beloonden het aandeel voor het nieuws (plus 2,6 procent).

Automatiseerder Ordina en papierproducent Crown van Gelder meldden tegenvallende resultaten. Crown van Gelder weet de gestegen grondstofprijzen nog niet door te berekenen. Het aandeel verloor 5,1 procent. Ordina verloor 2,7 procent.

De prijs van een vat ruwe olie bleek nagenoeg gelijk op 87,83 dollar.