NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York wisten woensdag tegen het eind van de handelsdag de verliezen van de ochtendhandel weg te werken.

Geholpen door een stijgende olieprijs zaten aandelen van energiefondsen flink in de lift.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond aan het einde van de handelsdag op een plus van 0,1 procent tot 11.357,04 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index won 0,4 procent op 1218,71 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde 0,6 procent hoger op 2578,78 punten.

Vaarwater

De handel in aandelen kwam deze week in onrustiger vaarwater terecht, nadat de S&P 500 de laatste twee maanden gemiddeld 16 procent hoger was gekoerst. Volgens analisten is de markt op een punt gekomen dat beleggers hun winsten nemen.

De beurshandel kreeg woensdag steun van meevallende werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten. Het aantal Amerikanen dat meende recht te hebben op een uitkering, kwam vorige week uit op 435.000. Economen hielden rekening met 450.000 nieuwe aanvragen.

Vooral de grote energieconcerns trokken de aandacht. Het aandeel Chevron won 1,8 procent, Exxon Mobil noteerde 0,6 procent hoger.

Bankfondsen

Ook bankfondsen deden het goed. Bank of America voerde de Dow aan met een winst van ruim 2 procent. Zakenbank JPMorgan Chase koerste 1,6 procent hoger.

Het aandeel Boeing was de grootste daler in de hoofdgraadmeter met een verlies van 3,3 procent. De vliegtuigbouwer had bekendgemaakt alle testvluchten met de nieuwe 787 Dreamliner op te schorten.

Rookvorming

Een van de toestellen moest dinsdag wegens rookvorming in de cockpit een noodlanding maken.

Op de valutabeurs was de euro 1,3785 dollar waard, tegen 1,3725 dollar op de Europese beurzen.