AMSTERDAM - SBM Offshore verwacht dat de omzet dit jaar uit zal komen rond het niveau van vorig jaar, toen ruim 2,9 miljard dollar in de boeken werd gezet. De aanname stoelt op een orderboek van 10,3 miljard dollar. Dat heeft de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie woensdag bekendgemaakt.

SBM haalde in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro), 2,5 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. In de eerste drie kwartalen van dit jaar haalde het bedrijf voor 2,5 miljard dollar aan opdrachten binnen.

Volgens bestuursvoorzitter Tony Mace staat er voldoende werk op stapel, mede dankzij hogere investeringen van olieconcerns. Dat die klanten meer uitgeven, is te danken aan de gestegen olieprijs, van circa 64 dollar per vat in mei naar de huidige 87 dollar.

Vooruitzichten

''De biedingsactiviteit is aanhoudend hoog en de vooruitzichten voor onze producten zijn rooskleurig'', aldus Mace Tegelijkertijd zei de topman onzeker te zijn over de tijdsduur voor de goedkeuring van een aantal projecten.

Vooral Brazilië is een interessante markt voor SBM. Het bedrijf leverde daar een varend productieplatform (FPSO) af en ziet de toekomst voor twee andere FPSO's die door het Braziliaanse olieconcern Petrobras worden gebruikt met vertrouwen tegemoet. Petrobras verlengde eerder al contracten voor twee vaartuigen.

Mace acht het onwaarschijnlijk dat SBM nog dit jaar grote opdrachten krijgt. Wel vindt de topman het bedrijf goed gepositioneerd om volgend jaar grote klussen na te jagen. Het gaat om grote projecten in onder meer Brazilië en het Midden-Oosten.