AMSTERDAM - De stemming op de Europese beurzen is dinsdag tot het einde toe positief gebleven. Een flauw begin van de handel op Wall Street bracht de beleggers in Europa niet van hun stuk.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,05 punten hoger op 347,74 punten. Dat is een winst van 0,3 procent. De MidKap-index kreeg er 3,02 punten bij (0,5 procent) en eindigde op 599,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden tot 0,8 procent winst.

Beleggers bleken bereid te zijn geld in meer risicovolle aandelen te steken. Dat kwam door de stimuleringsmaatregelen die de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, vorige week aankondigde en door goede macro-economische data en positief bedrijfsnieuws.

Eindejaarsrally

''We zitten in een eindejaarsrally en ik voorzie geen verstoring daarvan door macrodata'', zei een Duitse analist tegen persbureau Reuters. Alleen de schuldensituatie in Ierland zou volgens de analist roet in het eten kunnen gooien.

Sijmen Plomp, beleggingsadviseur bij VPV Bankiers, vond het wel opvallend dat de Europese markten niet hard omhooggaan. ''Normaliter is dat de beweging, maar nu gaat het héél rustig. Gestaag, maar omhoog.''

Mijnbedrijven

In Europa stonden mijnbedrijven in de belangstelling na fors gestegen metaalprijzen. Aandelen van onder meer Xstrata, BHP Billiton en Antofagasta stegen tot 3,1 procent.

Bedrijfsnieuws was er onder meer van 's werelds grootste telecomconcern Vodafone, van Deutsche Post en van de Deense bierbrouwer Carlsberg. Vodafone en Deutsche Post verhoogden hun winstverwachting voor heel 2010. Vodafone daalde 0,6 procent na eerdere koerswinst, terwijl Deutsche Post 4,1 procent won.

Carlsberg

Hoewel Carlsberg ook zijn winstverwachting verhoogde, waarschuwde de brouwer voor hogere grondstofprijzen. Ook blijven de omstandigheden in een aantal markten moeilijk. Beleggers zetten het aandeel fors lager (min 5 procent). In Amsterdam werd Heineken meegetrokken. Het aandeel stond 1,8 procent lager.

Een andere daler in de AEX was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. De maatschappij hangt mogelijk een boete boven het hoofd wegens verboden prijsafspraken. Het aandeel sloot 1,2 procent lager.

ArcelorMittal

Staalgigant ArcelorMittal stond 1,5 procent hoger. ''Arcelor heeft veel beter dan verwacht gepresteerd, maar ze zijn over het lopende kwartaal altijd erg voorzichtig. Misschien dat beleggers dit nu eens doorprikken'', aldus Plomp.

Vastgoedbedrijf Corio verloor 3,7 procent. De Algemene Pensioen Groep (APG) verkoopt 4 miljoen aandelen, maar blijft ook daarna een grootaandeelhouder.

Kendrion

Kendrion bleef de grootste stijger in Amsterdam met een koerswinst van 9,5 procent. Het bedrijf meldde op een omzetgroei van minstens 40 procent en een nettowinst van minimaal 13 miljoen euro voor heel 2010 te rekenen.

De euro noteerde kort na het slot van de handel in Europa 1,3870 dollar tegen 1,3930 dollar aan het einde van de handelsdag in Europa op maandag.