LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell heeft in het derde kwartaal 22,8 miljoen euro afgeschreven op een voorraad van het kindervaccin Quinvaxem. Hierdoor leed het bedrijf in deze periode een nettoverlies van 27 miljoen euro. Dat maakte Crucell dinsdag bekend.

Vorig jaar boekte Crucell in dezelfde periode nog een nettowinst van 10 miljoen euro. Analisten hadden voor het afgelopen kwartaal op een nettowinst van ongeveer 8,9 miljoen euro gerekend.

Vorige maand maakte Crucell bekend dat het de productie in zijn steriele productiefaciliteit in Zuid-Korea stil heeft gelegd omdat deze mogelijk is besmet. Het bedrijf heeft daarop de levering van onder meer Quinvaxem opgeschort.

Hogere kosten

Naast de afschrijving werd de verslechtering van het resultaat ook veroorzaakt door hogere kosten. De totale uitgaven stegen ten opzichte van een jaar eerder met 19,9 miljoen euro.

Een toename van 10,3 miljoen euro die werd besteed aan onderzoek en ontwikkeling was hiervan de belangrijkste oorzaak.

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson is van plan een overnamebod te doen op Crucell van 24,75 euro per aandeel. Volgens de planning wordt het bod eind deze maand officieel gedaan.

Verwachtingen

Als gevolg van de problemen in Zuid-Korea heeft Crucell zijn verwachtingen voor heel 2010 naar beneden bijgesteld. Het bedrijf verwacht dat de omzet en de andere inkomsten dit jaar in lijn met 2009 zullen uitkomen, waar eerder werd gerekend op een toename. Crucell verwacht een operationeel verlies van 20 tot 25 miljoen euro.

Het bedrijf liet weten dat het onderzoek naar de besmetting in de fabriek voorspoedig verloopt. Er wordt actie ondernomen om de productie en de levering in de komende weken weer te hervatten.

Op de Amsterdamse beurs werd lauw gereageerd op de cijfers. Het aandeel noteerde kort na opening 0,1 procent hoger op 23,04 euro. Op dat moment waren ruim 48.000 aandelen verhandeld.