AMSTERDAM - Air France-KLM krijgt dinsdag een boete van tussen 150 miljoen en 250 miljoen euro door de Europese Commissie opgelegd, vanwege betrokkenheid bij een luchtvrachtkartel. Dat meldt Dow Jones maandag op basis van twee bronnen.

De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep nam in het boekjaar 2007-2008 een provisie van 530 miljoen euro voor deze zaak en heeft daarvan al 258,7 miljoen euro aan boetes betaald in de VS, Canada en Australie.

Air France-KLM en verschillende andere luchtvaartmaatschappijen worden beschuldigd van verboden prijsafspraken sinds 2000 voor toeslagen op tarieven voor vrachtzendingen voor kosten voor brandstof, beveiliging en verzekeringen.

De Europese Commissie kan bij bewijs van prijskartels boetes opleggen tot 10 procent van de totale jaaromzet van een bedrijf.

De woordvoerster van Air France-KLM zei maandag dat Brussel nog geen beslissing heeft genomen. Ze wilde ook niet bevestigen of zo'n besluit er dinsdag komt.

Klokkenluider

De verwachting is dat de Europese Commissie Air France-KLM, inclusief 100 procent dochter Martinair, British Airways en andere luchtvaartmaatschappijn in totaal meerdere honderden miljoen euro's aan boetes zal opleggen.

Lufthansa krijgt naar verwachting geen boete van de commissie, omdat deze maatschappij als klokkenluider in de zaak is opgetreden.