AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag met kleine verliezen gesloten. Na de flinke winsten van vorige week leken beleggers wat winsten te nemen.

De AEX-index van het Damrak in Amsterdam koerste 0,21 punt, of 0,1 procent, lager tot 346,69 punten. De MidKap-index verloor 0,1 procent tot 596,60 punten.

De graadmeters van Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,1 tot 0,4 procent.

Een opvallende positieve uitschieter was de beurs van Athene met een stijging van 1,3 procent. Op de financiële markten werd positief gereageerd op de aankondiging van de Griekse premier Papandreou dat er geen vervroegde landelijke verkiezingen komen.

Eerder had hij erop gehint het parlement te ontbinden als de uitslag van regionale verkiezingen afgelopen weekend flink tegen zou vallen.

Bouw

Bouwbedrijven sprongen er in Amsterdam maandag bovenuit. BAM, Heijmans en Ballast Nedam kregen een adviesverhoging van SNS Securities. BAM kreeg er hierna op de beurs 1,9 procent bij en stond bovenaan de AEX. Heijmans voerde met een plus van 3,8 procent de MidKap aan. Ballast sloot 1,8 procent hoger.

Air France-KLM meldde voorbeurs een stijging van het passagiersvervoer in oktober. Bij het vrachtvervoer nam het volume toe. Het aandeel in de luchtvaartmaatschappij noteerde een winst van 1,2 procent.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal maakte bekend een overnamebod te doen op Baffinland, een Canadese mijnbouwer. Het aandeel sloot 1,1 procent in de plus.

Het aandeel van internetbroker BinckBank daalde 3,7 procent. De afgelopen tijd was het aandeel hard opgelopen door geruchten over een mogelijke overname van het bedrijf.

Dockwise

Maritiem dienstverlener Dockwise gaat voor 100 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uitgeven om de bouw van een nieuw schip te financieren. Dockwise ging hierna 2,2 procent omhoog.

De euro verloor wat terrein op de dollar. De Europese munt was 1,3930 dollar waard, tegen 1,4060 dollar aan het einde van de handel op vrijdag.