AMSTERDAM - De beurs in Amsterdam maakt zich deze week op voor een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten. Hamvraag zal echter zijn of de AEX-index de hardnekkige weerstand van 343 punten definitief heeft doorbroken, of dat er toch een terugval optreedt voor de belangrijkste graadmeter op het Damrak.

Vorige week donderdag brak de AEX voor het eerst sinds lange tijd door de 343 punten. Dat was het effect van het economische steunpakket ter waarde van 600 miljard dollar dat de Federal Reserve woensdag had aangekondigd. Wereldwijd gingen de beurzen daarop flink omhoog.

Aan die opmars werd vrijdag nog een vervolg gegeven, maar een echte uitbraak naar boven bleef uit. Beleggers lieten zich niet verleiden door een sterk meevallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt. De AEX sloot vrijdag 0,5 procent hoger op 346,90 punten.

Weerstand

Deze week zal moeten blijken of de weerstand nu tot het verleden behoort. Analisten denken dat bij een stijging tot boven de 355 punten de winsten veilig zijn gesteld en de kans op een terugval tot onder de 343 punten is uitgesloten.

Op de bedrijfsagenda's staan komende week volop cijfers uit de financiële sector. ING, Aegon, Van Lanschot en SNS Reaal komen met resultaten over het afgelopen kwartaal. Het Duitse Commerzbank legt ook wat gewicht in de schaal met de cijfers die maandag uitkomen.

Cijfers

De advies- en ingenieursbureaus Arcadis en Grontmij maken donderdag cijfers bekend. Daarnaast komen deze week resultaten van onder meer Crucell, Kendrion, Dockwise, Draka, Heijmans en Galapagos. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt vrijdag voorlopige cijfers bekend over de economische groei in Nederland in het derde kwartaal.

Uit Europa komen deze week verder resultaten van onder meer Adecco, Vodafone en Carlsberg. In New York blijft het vrij rustig. Er staan niet echt toonaangevende macrocijfers op de rol. Wel komen nog bedrijven als Cisco Systems, Viacom, Agilent en Walt Disney met resultaten.