AMSTERDAM - Oliegigant BP wil de jaarlijkse dividenduitkering van tien miljard dollar halveren. Het geld dat het Britse bedrijf daarmee bespaart, wil de nieuwe directeur Bob Dudley investeren in opkomende economieën.

Volgens the Sunday Times heeft Dudley grote aandeelhouders in het geheim ingelicht over deze plannen. Pas in februari zou hij zijn plan openbaar willen maken.

Dudley is aangetreden om BP er weer bovenop te helpen na de olieramp in de Golf van Mexico die het bedrijf de afgelopen maanden teisterde.

Opnieuw beginnen

Dudley weigert in de krant de details van zijn plannen te bespreken maar zegt wel: "We hebben nu een grote kans om opnieuw te beginnen met BP. De afgelopen jaren hanteerden we een hoge dividenduitkering, maar daarmee beperkten we ook het bedrag dat we opnieuw in ons bedrijf konden investeren."

Volgens de krant zullen aandeelhouders geschokt zijn door het nieuws. In Groot-Brittannië is BP verantwoordelijk voor een zesde van het totale bedrag aan dividenduitkeringen.

Als gevolg van de olieramp heeft BP miljarden verloren. In de afgelopen maanden verkocht de oliemaatschappij al verschillende bedrijfsonderdelen om verdere verliezen te beperken.